Απόφαση ορόσημο: Ευκολότερη η αιμοδοσία για γκέι και μπάι άνδρες στην Αγγλία

Απόφαση ορόσημο: Ευκολότερη η αιμοδοσία για γκέι και μπάι άνδρες στην Αγγλία
Άνθρωποι που αγκαλιάζονται μπροστά από ΛΟΑΤΚΙ σημαία AP

Οι γκέι και οι μπάι άνδρες στην Αγγλία θα είναι σε θέση να γίνονται αιμοδότες πιο εύκολα από το επόμενο καλοκαίρι, μετά από μια απόφαση ορόσημο.

Αλλάζουν οι αυστηροί έως τώρα κανόνες αιμοδοσίας από δωρητές γκέι και μπάι άνδρες στην Αγγλία. Οι γκέι και οι μπάι άνδρες θα είναι σε θέση να γίνονται αιμοδότες πιο εύκολα από το επόμενο καλοκαίρι μετά από μια απόφαση ορόσημο για αλλαγή πολιτικής που ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία της Αγγλίας NHS.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με θερμά σχόλια από ακτιβιστές που αγωνίστηκαν σθεναρά να ανατρέψουν κανόνες που όπως λένε «διαιωνίζουν την ανισότητα». Οι άνδρες σε μακροχρόνια σχέση με έναν άλλο άνδρα θα είναι σε θέση να δωρίσουν αίμα από το επόμενο καλοκαίρι, δήλωσε το NHS Blood and Transplant (NHSBT). Οι κανόνες απαιτούν επί του παρόντος από όλους τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες για να μπορούν να συμμετέχουν σε αιμοδοσία.

Η αλλαγή της πολιτικής σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τους δότες θα διεξάγονται σε ατομική βάση και όχι σε πληθυσμιακή βάση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο για περισσότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να κάνει δωρεά εάν δεν υπάρχει γνωστή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά του HIV PreP ή PEP.

Το ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο υγείας θα περιλαμβάνει νέους δείκτες που βασίζονται στη συμπεριφορά για την αξιολόγηση των πιθανών δωρητών, συμπεριλαμβανομένου του εάν ένας δότης εμφανίζει σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως θεωρείται το να έχει πολλούς συντρόφους ή να συμμετέχει στο «chemsex» – να κάνει σεξ ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια διεγερτικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα