Απόφαση-σταθμός για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα

Απόφαση-σταθμός για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα
Εφαρμογή ταξί - Uber 123rf.com

Πολύ συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα διαθέτουν οι οδηγοί της Uber σύμφωνα με κομβική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε την Παρασκευή ότι ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, σ’ ένα πλήγμα στην εταιρία μίσθωσης οχημάτων με οδηγών (ride-hailing) που μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλους στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από δύο οδηγούς, δικαστήριο του Λονδίνο που αρμόδιο για εργατικά ζητήματα έκρινε το 2016 ότι οι δύο αυτοί οδηγοί δικαιούνται παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία. Η εταιρία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber», δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ. «Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για το μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες».

Η Uber ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις βασικότερες παγκόσμιες αγορές της.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη Τζέμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα