Αποφασισμένοι να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, δηλώνουν Μέρκελ - Μακρόν

France's President Emmanuel Macron, left, welcomes German Chancellor Angela Merkel, prior to a meeting, at the Elysee Palace, in Paris, Friday, Jan. 19, 2018. (AP Photo/Thibault Camus)
France's President Emmanuel Macron, left, welcomes German Chancellor Angela Merkel, prior to a meeting, at the Elysee Palace, in Paris, Friday, Jan. 19, 2018. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Κοινό ανακοινωθέν της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλο προέδρου με την ευκαιρία της 55ης επετείου από τη Συνθήκη των Ηλυσίων

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσαν την Κυριακή ότι είναι αποφασισμένοι "να εμβαθύνουν τη συνεργασία" μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία της 55ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Η έκκληση αυτή, για "μια νέα ώθηση" στον γαλλογερμανικό άξονα, έγινε την παραμονή των συναντήσεων που θα έχουν αρχικά στο Βερολίνο και κατόπιν στο Παρίσι Γάλλοι και Γερμανοί κοινοβουλευτικοί με σκοπό να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκπόνησης μιας νέας "Συνθήκης των Ηλυσίων".

ADVERTISING

"Πριν από 55 χρόνια ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπέγραψαν τη Συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας (...) Έκτοτε, η γαλλογερμανική φιλία είναι ένας στυλοβάτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι η μία για την άλλη σημαντικοί πολιτικοί εταίροι και γείτονες εμπιστοσύνης" γράφουν οι δύο ηγέτες, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε επίσης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και απευθύνεται κυρίως σε νέους. Βιντεοσκοπήθηκε την Παρασκευή σε ένα από τα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας και σε αυτό η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας στη γλώσσα τους αλλά χρησιμοποιώντας και μερικές γαλλικές και γερμανικές λέξεις αντίστοιχα, κάνουν έκκληση στους πολίτες των δύο χωρών "να διατηρήσουν τη γαλλογερμανική φιλία". "Να ενδιαφέρεστε οι μεν για τους δε" λέει ο Μακρόν.

Η διακήρυξη διευκρινίζει ότι οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να επεξεργαστούν αυτήν τη χρονιά μια νέα Συνθήκη των Ηλυσίων". Ουσιαστικά, στόχος είναι "να εμβαθύνουν την ολοκλήρωση" των δύο οικονομιών "ενθαρρύνοντας κυρίως τον διμερή εναρμονισμό της νομοθεσίας" και "να ενισχύσουν τους δεσμούς" μεταξύ των κοινωνιών τους. Ζητούν επίσης να ληφθούν "φιλόδοξα μέτρα για την προώθηση της αμοιβαίας διδασκαλίας των γλωσσών".

Την Δευτέρα το πρωί, ανήμερα της επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης, μια αντιπροσωπεία Γάλλων βουλευτών με επικεφαλής τον Φρανσουά ντε Ριζί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, θα επισκεφθεί τη Μπούντεσταγκ στο Βερολίνο. Το απόγευμα Γερμανοί βουλευτές με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, θα πάνε στο γαλλικό κοινοβούλιο στο Παρίσι.

(Φωτό: AP Photo/Thibault Camus)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μακρόν: Η φιλοδοξία μας για την Ευρώπη πρέπει να συνδυασθεί με εκείνη των Γερμανών

Μέρκελ: Η κυβερνητική σταθερότητα στη Γερμανία, απαραίτητη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

SHARE:

24Media Network