Απόκοσμες εικόνες από τους ανεμοστρόβιλους που απείλησαν 5.000.000 Αμερικανούς

Διαβάζεται σε 3'
Απόκοσμες εικόνες από τους ανεμοστρόβιλους που απείλησαν 5.000.000 Αμερικανούς
Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις ΗΠΑ ήταν πολύ επικίνδυνης ισχύος. Twitter

Ανεμοστρόβιλοι βγαλμένοι από δυστοπικές ταινίες σάρωσαν τις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ. Αναζητούνται επιζώντες στα συντρίμμια. Εννέα πολιτείες παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Εικόνες αποκάλυψης έζησαν στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ, εξαιτίας ανεμοστρόβιλων που τις έπληξαν. Μεταξύ άλλων, έπεσε και χαλάζι που είχε μέγεθος μπάλας του τένις. Τα σωστικά συνεργεία και η αστυνομία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε 9 πολιτείες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ αρκετές περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατά το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων εντοπίστηκε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα μεγάλων τυφώνων, σε συνθήκη που χαρακτηρίστηκε «μια σπάνια, ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση». Καλύπτει μέρη του Αρκάνσας, του Ιλινόις, του Κεντάκι, του Μιζούρι και του Τενεσί και επηρεάζει 4.7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι νεκροί σε Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι έχουν φτάσει τους 18, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 100 τραυματίες. Σε ένα πάρκο με trailers στην κομητεία Κουκ του Ντάλας, σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Μεταξύ τους είναι 4 παιδιά. Εκτιμάται πως περισσότερα από 200 σπίτια και άλλα κτήρια καταστράφηκαν, ενώ άλλες 120 υποδομές υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μια από τις καταιγίδες στην Οκλαχόμα έφτασε τουλάχιστον το επίπεδο τρία με πικ το πέντε. Σε αυτήν την κατηγορία,μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 265 χιλιόμετρα την ώρα.

Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιστρεφόμενες καταιγίδες (τα υπερκύτταρα είναι καταιγίδες που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενός μεσοκυκλώνα -βλ. βαθύ, επίμονο και περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα αέρα), οι οποίες εμφανίζονται στην περιοχή παρακολούθησης, είναι επίσης ικανά για χαλάζι μεγέθους μεγαλύτερου από αυτό που έχουν οι μπάλες του μπέιζμπολ και ριπές ανέμου ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων (ΗΠΑ)

Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων ενημέρωσε πως «έντονες καταιγίδες υπερκυττάρων θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή παρακολούθησης μέχρι σήμερα το απόγευμα. Είναι πιθανό να υπάρχουν αρκετοί ανεμοστρόβιλοι, ορισμένοι από τους οποίους αναμένεται να είναι έντονοι. Πολύ μεγάλο χαλάζι είναι επίσης πιθανό, μαζί με τον κίνδυνο για δυνητικά σημαντικές καταστροφικές ριπές ανέμου».

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των φυσικών καταστροφών στις ΗΠΑ (καταιγίδες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να δείχνουν πως η συχνότητα των ανεμοστρόβιλων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στα μέτρα προστασίας ανήκαν και οι απαραίτητες προειδοποιήσεις, μέσω σειρήνων που ήχησαν στις πόλεις.

Ακολουθούν οι απόκοσμες εικόνες.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα