Απορρίπτει το τελεσίγραφο του Ιράν και λυπάται για τις ΗΠΑ η ΕΕ

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες AP

Οπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση απέρριψε το τελεσίγραφο του Ιράν για τη συμφωνία για τα πυρηνικά ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε τη λύπη της για τη στάση των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η ΕΕ- απέρριψαν την Πέμπτη «το τελεσίγραφο» του Ιράν, το οποίο την Τετάρτη τους έδωσε διορία 60 ημερών προτού παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.

«Απορρίπτουμε κάθε τελεσίγραφο και θα εξετάσουμε αν το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του (…) στον πυρηνικό τομέα βάσει της συμφωνίας και της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ)», προειδοποιεί η ΕΕ καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή τους ανακοίνωση.

ADVERTISING

Το Ιράν έδωσε διορία δύο μηνών στις χώρες αυτές προκειμένου να βγάλουν από την απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις της.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους» μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματά του σε βαρύ ύδωρ και εμπλουτισμένο ουράνιο. «Παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η εκπλήρωση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αρχιτεκτονική της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που είναι προς το συμφέρον της ασφάλεια όλων μας», εξηγούν, καλώντας το Ιράν «να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση». «Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις και τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ βάσει της συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνουν οι τρεις χώρες και η ΕΕ.

Ωστόσο τόνισαν ότι λυπούνται «για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία» το 2018 και υπενθυμίζουν «τη σθεναρή τους δέσμευση στη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση των κυρώσεων προς όφελος του ιρανικού λαού».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

24Media Network