Αποτροπιασμός στο Λος Άντζελες: Αστυνομικός πυροβόλησε ανάπηρο άστεγο, στο πρόσωπο

Αποτροπιασμός στο Λος Άντζελες: Αστυνομικός πυροβόλησε ανάπηρο άστεγο, στο πρόσωπο
Επεισόδια στο Λος Άντζελες AP

Ξεπερνά κάθε όριο η αστυνομική καταστολή στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες κατά τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα πλάνα του τραυματία αστέγου.

Οργή κατά στης αστυνομίας του Λος Άντζελες μετά το περιστατικό πυροβολισμού αστέγου ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο άνδρας δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο μάτι από ένστολο που έριξε προς το πρόσωπό του.

Το περιστατικό έλαβε χώρα μέσα στη βδομάδα ωστόσο όπως γράφουν οι LA Times έρχεται ώρα στη δημοσιότητα μέσα από πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media, με χρήστες που εκφράζουν την κατακραυγή τους για τη γενικευμένη καταστολή.

Τα πλάνα είναι του φωτογράφου FWDSET ο οποίος συνελήφθη.

Όπως γράφουν οι Los Angeles Daily News, την Τρίτη συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 διαδηλωτές στο δημαρχείο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν καθώς τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 το απόγευμα, με εκείνους να μη φεύγουν. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει βίαιη καταστολή με ενστόλους να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες προς τους διαδηλωτές. Ένα από τα σφαιρίδια χτύπησαν τον ανάπηρο άστεγο πάνω από το αριστερό του μάτι.

Ο FWDSET έγραψε στο προφίλ του στο facebook πως ο άτυχος άνδρας δέχθηκε εξ επαφής πυρά “ενώ είναι ξεκάθαρο πως δε διαδήλωνε, δεν είχε σχέση με τα συμβάντα”. Παράλληλα, έγραψε πως η αστυνομική κτηνωδία “μας αφορά όλους και αυτό πρέπει να το σκέφτονται όσοι μένουν αδρανείς και απαθείς απέναντι σε τέτοια φαινόμενα”.

Αποτροπιασμό πάντως προκάλεσαν και τα πλάνα που απεικονίζουν όργανο της τάξης να σημαδεύει τον άνδρα την ώρα που αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο.

Για το περιστατικό έγινε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από ακτιβιστές κατά της αστυνομικής βίας. Η μήνυση κατατέθηκε την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του LAPD, Josh Rubenstein, δήλωσε πως έχουν συλληφθεί συνολικά πάνω από 2.700 διαδηλωτές από τις 29 Μαίου και μετά “λόγω βανδαλισμών” και μη τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από τη δική τους μεριά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον την Τρίτη, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους εν μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.

Σύμφωνα με τους The Times μόλις το 5% των συλληφθέντων είχε να κάνει με βανδαλισμούς. Οι ακτιβιστές μηνύουν ακόμη το LAPD για συλλήψεις αστέγων για παραβίαση της… απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στη μηνυτήρια αναφορά συμπεριλαμβάνεται ως τεκμήριο και η φωτογραφία του τραυματισμένου αστέγου στο αναπηρικό καροτσάκι.

Επεισόδια στο Λος Άντζελες AP

 

Ο Rubenstein επιβεβαίωσε το περιστατικό τραυματισμού του αστέγου ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει ΕΔΕ για το συμβάν. Κάλεσε δε όσους έχουν παράπονα από την αστυνομία να υποβάλλουν τις αναφορές τους στο γραφείο εσωτερικών υποθέσεων.

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα ο επικεφαλής του LAPD, Michel Moore, ανακοίνωνε πως οι δυνάμεις της πόλης έπρεπε να δείξουν “περισσότερη αποφασιστικότητα και δύναμη” στην αντιμετώπιση των πορειών. Δήλωσε ακόμη πως 27 ένστολοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων, ενώ ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, ο Σέι Μικαλόνις, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στο Λας Βέγκας.

Την Παρασκευή άλλωστε, ο δήμαρχος Eric Garcetti δήλωσε δημόσια πως “ορισμένες από τις πρακτικές που ακολουθεί η αστυνομία το τελευταίο διάστημα δεν έχουν θέση στην πόλη μας. Οι αστυνομικοί μας πρέπει να προστατεύουν τη δημόσια τάξη χωρίς βία. Θα διερευνηθεί η άσκοπη χρήση υπερβολικής βίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειθαρχικές ποινές και αποπομπές”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα