Αραβικός Σύνδεσμος για σχέδιο Τραμπ: “Μεγάλη παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων”

Αραβικός Σύνδεσμος για σχέδιο Τραμπ: “Μεγάλη παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων”
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές (ΦΩΤΟ Αρχείου) AP

"Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί ειρήνη", τόνισε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

“Μεγάλη παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων” βλέπει στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

“Οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο πλευρών”, προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

“Δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί αγνοώντας την πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών από το 1967”, υπογραμμίζει.

Ωστόσο ο Αραβικός Σύνδεσμος “μελετά το αμερικανικό όραμα προσεκτικά. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί ειρήνη”, προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας στην ανακοίνωσή του, στην οποία κρίνει ωστόσο ότι “μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου δείχνει σημαντική παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων”.

Το σχέδιο αυτό “αντανακλά μια αμερικανική θέση, η οποία δεν είναι δεσμευτική “, σχολιάζει επίσης ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, υπογραμμίζοντας τέλος ότι “η σημασία του θα μπορέσει να αποτιμηθεί” ανάλογα με το πόσο είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για να συζητήσουν για το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε την Τρίτη, στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δίδει στο Ισραήλ τον έλεγχο των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της στρατηγικής σημασίας κοιλάδας του Ιορδάνη, ενώ καλεί επίσης για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα