Άρχισε η δίκη της BP

Άρχισε η δίκη της BP

Διαβάστε ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή της BP στη δίκη για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Ξεκίνησε η δίκη στις ΗΠΑ προκειμένου να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.

"Θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το 2014", υποστήριξε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP Μπομπ Ντάντλεϊ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ ο Ντάντλεϊ είπε ότι η δίκη μπορεί να κρατήσει "μέχρι το 2013 ή το 2014", σημειώνοντας πως ελπίζει να βρεθεί μια "συμφωνία" με την αμερικανική δικαιοσύνη.

"Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία και να περιορίσουμε τους δισταγμούς ώστε να προχωρήσουμε μπροστά", είπε ο Ντάντλεϊ που ανέλαβε τη θέση αυτή μετά την καταστροφή του 2010 η οποία απείλησε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ίδια την επιβίωση της εταιρείας του.

Όπως είπε, μετά την καταστροφή ο όμιλος έχει βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας. "Νομίζω ότι επί του παρόντος εφαρμόζουμε τους πιο αυστηρούς κανονισμούς στον κόσμο όσον αφορά τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου", σημείωσε.

"Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε σοβαροί. Πιστεύω ότι ένα δυστύχημα όπως αυτό σου αλλάζει την αίσθηση της ευθύνης που έχεις. Νομίζω ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα αλλάξει, όπως θα γινόταν και σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία μετά από ένα τρομερό δυστύχημα", υπογράμμισε.

Η ΒΡ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες μπορεί να υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν κριθεί ότι ευθύνονταν για την οικολογική καταστροφή στη δίκη που ξεκινά αύριο στη Νέα Ορλεάνη. Στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές, από εταιρείες και ιδιώτες, που κατηγορούν την ΒΡ και τους υπεργολάβους της, τις εταιρείες Transocean και Halliburton ότι έκαναν τα στραβά μάτια ή αγνόησαν εντελώς τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής.

Στις 20 Απριλίου 2010 σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων στ' ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή τέσσερις μήνες αργότερα.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα εξετάσει εάν η BP και οι υπεργολάβοι της ευθύνονταν για την καταστροφή και θα ορίσει το ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβάλουν.

SHARE:

24Media Network