Αργεντινή: Επετράπη σε 14χρονη- θύμα βιασμού, να προχωρήσει σε άμβλωση

Αργεντινή: Επετράπη σε 14χρονη- θύμα βιασμού, να προχωρήσει σε άμβλωση

Σημαντική δικαστική απόφαση στην Αργεντινή. Δίνεται η δυνατότητα σε έφηβη που βιάστηκε από τον πατριό της, να κάνει άμβλωση. Το χρονικό της υπόθεσης

Δικαστήριο της Αργεντινής επέτρεψε σε μια έφηβη, ηλικίας 14 ετών, που είχε μείνει έγκυος μετά από τον βιασμό από τον πατριό της, να προχωρήσει σε άμβλωση μετά το τέλος μιας δικαστικής μάχης

Βάσει μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής το 2012, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή στην περίπτωση που έχει πέσει θύμα βιασμού, όμως δικαστής στην επαρχία Σάλτα (στα βόρεια της χώρας) αδιαφόρησε για αυτή και απαγόρεψε στο νεαρό κορίτσι να θέσει τέλος στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της.

Η  απόφαση του δικαστή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της επαρχίας της Σάλτα, μίας εκ των πλέον συντηρητικών περιοχών της Αργεντινής, όπου η υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση μόλις επανεισήχθη στο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου.

Στις 9 Νοεμβρίου, σε κατοικία υποβαθμισμένης περιοχής της Σάλτα, ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, η μητέρα συνέλαβε το σύντροφό της τη στιγμή που εκείνος βίαζε την έφηβη κόρη της. Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη ξυλοκοπήθηκαν από το βιαστή. Στο νοσοκομείο, οι γυναικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την εγκυμοσύνη του κοριτσιού. Τόσο η μητέρα όσο και η κοπέλα ζήτησαν να γίνει άμβλωση.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος για οικογενειακές υποθέσεις δικαστής απάντησε ότι όχι μόνο αντιτασσόταν στο αίτημα αυτό, αλλά επιπλέον διέτασσε την έφηβη να δώσει το νεογέννητο για υιοθεσία σε θετούς γονείς.

Μια οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος της άμβλωσης κινητοποιήθηκε προκειμένου το κορίτσι να μπορέσει να διακόψει την εγκυμοσύνη.

«Όταν πρόκειται για το σώμα της γυναίκας και την δυνατότητά της να αποφασίζει για το δικό της σώμα, αναδύεται μια ιδεολογία πατριαρχική και σοβινιστική, που είναι κυρίαρχη στην κοινωνία και στους κόλπους της Εκκλησίας» κατήγγειλε η Μάμπελ Γκαμπάρα, δικηγόρος της εθνικής εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, ελεύθερη και δωρεάν άμβλωση.

Η Αργεντινή υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το 2010 το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα ταμπού.

Οι αμβλώσεις γίνονται παράνομα και υπό επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και φθάνουν τις 700.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση. Περίπου 100 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές ύστερα από παράνομες αμβλώσεις σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network