Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Σημαντικό πρώτο βήμα για ειρηνευτική συμφωνία

Διαβάζεται σε 2'
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Σημαντικό πρώτο βήμα για ειρηνευτική συμφωνία
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Συμφωνία επί των βασικών αρχών για μία συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. “Εξακολουθούμε να μιλάμε διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες”, είπε ο Πασινιάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές για μια συνθήκη ειρήνης, αλλά εξακολουθούν να “μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν το Σάββατο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες, κυρίως για την αποσχισμένη από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία, οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τη μαζική έξοδο των Αρμενίων.

Ωστόσο, ο Πασινιάν είπε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για μια συνθήκη ειρήνης, παρόλο που αναφέρθηκε ότι είπε ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να δυσκολεύονται συχνά να συμφωνήσουν σε ορισμένα πράγματα.

«Έχουμε καλά και κακά νέα για την ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Πασινιάν στο Ερεβάν, σύμφωνα με το TASS.

«Είναι καλό που συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές της ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. «Αυτό συνέβη με τη μεσολάβηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ως αποτέλεσμα των συναντήσεών μου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες», είπε ο Πασινιάν.

«Τα πιο σημαντικά άσχημα νέα είναι ότι εξακολουθούμε να μιλάμε διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες και πολύ συχνά δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», είπε ο Πασινιάν.

Ο Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία πρότεινε επίσης την ανταλλαγή όλων των Αρμένιων αιχμαλώτων με όλους τους κρατούμενους από το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το TASS.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα