Αρνείται νέα ψυχιατρική εξέταση ο Μπρέιβικ

Αρνείται νέα ψυχιατρική εξέταση ο Μπρέιβικ

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση, μία ημέρα αφού μία ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι ο Μπρέιβικ δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

"Δεν θα ζητήσουμε νέα ψυχιατρική γνωμάτευση" δήλωσε ο Γκάιρ Λίπσταντ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πελάτη του. Ο Μπρέιβικ πιστεύει ότι οι νέοι ειδικοί δεν θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εκτιμήσουν την κατάστασή του, πρόσθεσε ο Λίπσταντ.

Ο 32χρονος έχει παραδεχθεί ότι είναι δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι. Δύο ψυχίατροι, που ορίστηκαν από το δικαστήριο, κατέληξαν με έκθεσή τους το Νοέμβριο στο συμπέρασμα ότι πάσχει από σχιζοφρενική παράνοια.

Μία επταμελής ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων του νορβηγικού Συνδέσμου Ιατροδικαστικής ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει κανένα σημαντικό σχόλιο για την έκθεση της 29ης Νοεμβρίου.

"Ο Μπρέιβικ επιθυμεί να καταθέσουν στη δίκη του, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ειδικοί στην ιστορία, τις πολιτικές επιστήμες και την πολιτικά υποκινούμενη βία", πρόσθεσε ο δικηγόρος του.

Η κατηγορούσα αρχή και η υπεράσπιση του Μπρέιβικ μπορούν να δηλώσουν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου αν επιθυμούν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση, αλλά και να καθορίσουν τη στάση τους αν η αντίπαλη πλευρά εκφράσει αυτό το αίτημα.

Κάποιοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη ζητήσει την περαιτέρω εξέταση του Μπρέιβικ, επισημαίνοντας ότι είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις του εδώ και χρόνια.

Αν δεν αλλάξει η ψυχιατρική γνωμάτευση ο Μπρέιβικ, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, δε θα εκτίσει ποινή φυλάκισης, αλλά θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική.

Εξάλλου σήμερα ορίστηκαν και οι δύο δικαστές που θα προΐστανται της δίκης του. Πρόκειται για την Βένχε Ελίζαμπετ Άρντσεν και τον Άρνε Λινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διχασμένη η επιτροπή για την διάγνωση του Μπρέιβικ

SHARE:

24Media Network