Αρντέρν: Ο Τραμπ “άκουσε με ενδιαφέρον” τις μεταρρυθμίσεις της Ν. Ζηλανδίας στους νόμους περί οπλοκατοχής

Αρντέρν: Ο Τραμπ “άκουσε με ενδιαφέρον” τις μεταρρυθμίσεις της Ν. Ζηλανδίας στους νόμους περί οπλοκατοχής
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν AP

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησής της για επαναγορά όπλων και η διαδικασία που πέρασε η χώρα μετά από τη σφαγή στο Κράιστσερτς, ήταν μεγάλο μέρος της 25λεπτης συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «άκουσε με ενδιαφέρον» για τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί όπλων στις οποίες προέβη η Νέα Ζηλανδία μετά από την σφαγή στο Κράιστσερτς, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν.

Οι κινήσεις της Νέας Ζηλανδίας στην αυστηροποίηση των νόμων περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας συγκέντρωσαν παγκόσμιους επαίνους, και στις ΗΠΑ από βουλευτές και γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ της αυστηριοποίησης του ελέγχου της οπλοκατοχής, ιδιαίτερα μετά τις σφαγές τον περασμένο μήνα στο Τέξας και το Οχάιο.

Η 39χρονη Αρντέρν συναντήθηκε με τον 73χρονο Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ ηγετών στο πλαίσιο της Συνέλευσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησής της για επαναγορά όπλων και η διαδικασία που πέρασε η χώρα, ήταν μεγάλο μέρος της 25λεπτης συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα εμπορίου, τουρισμού και όσα συνέβησαν στο Κράιστσερτς.

Λίγες ώρες μετά το μακελειό της 15ης Μαρτίου σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που κόστισε τη ζωή σε 51 μουσουλμάνους η πρωθυπουργός Άρντερν ανακοίνωσε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Σχεδόν ομόφωνα το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την νέα νομοθεσία που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στην οπλοκατοχή και οπλοχρησία, με την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου.

«Ήταν μια συζήτηση που στράφηκε στο πρόγραμμα μας για επαναγορά όπλων και στη δουλειά που έχουμε κάνει για να απαλλαγούμε από τα όπλα στρατιωτικού τύπου και ημιαυτόματα όπλα και τυφέκια εφόδου», τόνισε η Αρντέρν σε βίντεο που αναρτήθηκαν από μέσα ενημέρωσης που συνοδεύουν το ταξίδι της πρωθυπουργού στον ΟΗΕ.

«Αισθάνθηκα ένα ενδιαφέρον», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, έπειτα από την συνομιλία της με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Προφανώς εμείς (στην Νέα Ζηλανδία) μπορέσαμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα και με γενική συναίνεση και αυτό έκανε εντύπωση στον κόσμο. Το γεγονός ότι είχαμε αυτή την πολιτική συναίνεση ανάμεσα στους βουλευτές…πιστεύω ότι αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων», πρόσθεσε.

Σε τουίτ του ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Αρντέρν “υπέροχη”:

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε τον Ιούνιο ένα πρόγραμμα επαναγοράς όπλων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας έξι μηνών με στόχο να απαλλαγεί η χώρα από τα ημιαυτόματα όπλα και σχεδιάζει ένα δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει συζητήσει με βουλευτές πιθανά νομοσχέδια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, σε συνέχεια των πολύνεκρων επιθέσεων τον Αύγουστο που σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφέρει πως πολλά ζητήματα βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως οι έλεγχοι ιστορικού.

Η Αρντέρν ανέφερε πως δεν θέλει να προκαθορίσει τι σημαίνει για τις ΗΠΑ και για την αμερικανική νομοθεσία η συζήτηση που είχε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, σημειώνοντας απλά ότι ο Τραμπ «άκουσε με ενδιαφέρον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα