Άσαντ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης

Άσαντ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παρά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε, ο σύρος πρόεδρος είπε ότι "η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος θα είναι πάντα υπαρκτή, πότε με το πρόσχημα του χημικού οπλοστασίου και πότε με άλλο πρόσχημα".

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR, το οποίο εδρεύει στο Καράκας και εκπέμπει σε όλη την Λατινική Αμερική, ο Άσαντ είπε, αναφερόμενος στις συρράξεις στην Κορέα, το Βιετνάμ, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ότι "αν εξετάσουμε προηγούμενες (αμερικανικές) στρατιωτικές επεμβάσεις, τουλάχιστον από τις αρχές του 50, θα δούμε ότι η (αμερικανική) πολιτική βαδίζει από την μία επιθετική πράξη στην άλλη".

"Για να μην αναφερθώ στη δράση τους στη Νότια Αμερική, όπου υποκίνησε πραξικοπήματα (με αποτέλεσμα) τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων", είπε.

Οι ΗΠΑ--είπε ο Άσαντ--παρακάμπτουν το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών επί δεκαετίες παραβιάζοντας την Χάρτα του ΣΑ, την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών και όλες τις ανθρώπινες και ηθικές αξίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είναι μία "μεγάλη δύναμη" και "οι καλές σχέσεις είναι εφικτές με την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού". Ωστόσο, ο Άσαντ αμφισβήτησε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί δεδομένης της αμερικανικής θεωρίας της "τρομοκρατίας, της καταστροφής και του φόβου".

Ο Άσαντ σύγκρινε την θέση της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή με εκείνες της Βενεζουέλας και της Κούβας.

"Οι αραβικές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι με εκείνες της Λατινικής Αμερικής", είπε και πρόσθεσε ότι ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες προωθούσε "ένα μονοπάτι προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία". Ο Τσάβες και ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο "ακολουθούσαν την ίδια γραμμή, έβλεπαν τα πράγματα από το ίδιο πρίσμα και πρέσβευαν την ίδια πολιτική".

Ο διάδοχος του Τσάβες, ο νυν πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, επίσης "διαθέτει το πείσμα και την ενέργεια της περιοχής μας", είπε ο Άσαντ. Ο Τσάβες, ο Μαδούρο και ο Κάστρο έχουν επανειλημμένως εξαπολύσει φραστικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Αντι-αμερικανικές θέσεις έχουν εκφραστεί και από τις αριστερές λατινοαμερικανικές χώρες Νικαράγουα και Βολιβία, σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές συνέπειες στη Συρία μίας πιθανής αμερικανικής επίθεσης, ο Άσαντ απάντησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

"Ο κόσμος είναι ένα μικρό χωριό. Ό,τι συμβαίνει στη Συρία θα επηρεάσει τις γύρω χώρες και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη".

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network