Ασφαλιστικό: Η ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Μπολσονάρο

Ασφαλιστικό: Η ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Μπολσονάρο
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο σε εκδήλωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο AP

Ο Ζάιρ Μπολσονάρο μετρά δυνάμεις και αντοχές θέλοντας να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό της Βραζιλίας που μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Βραζιλίας είναι το πρώτο, μεγάλο, πραγματικό crash test στην προεδρία του Ζάιρ Μπολσονάρο.

Διαχρονικά, το ασφαλιστικό θεωρείται ως ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας. Ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί μεταρρύθμιση και έχει ήδη καταθέσει προτάσεις, μόνο που μία σειρά από στρεβλώσεις δημιουργούν πονοκεφάλους.

Πρέπει να θιγούν προνόμια και το κυριότερο εξ’ αυτών αφορά τις κόρες των στρατιωτικών οι οποίες λαμβάνουν περίπου 1300 μηνιαίως από το κρατικό ταμείο επειδή ακριβώς είναι κόρες του στρατιωτικού πατέρα τους. Ο πρώην στρατιωτικός Μπολσονάρο θα θίξει, άραγε, αυτό το προνόμιο;

Υπάρχουν όμως και άλλα δύσκολα ζητήματα. Οι Βραζιλιάνοι συνταξιοδοτούνται νωρίς (στα 53 οι γυναίκες, στα 57 οι άνδρες) ενώ οι δαπάνες του συστήματος απορροφούν το 58% του προϋπολογισμού του κράτους, ποσό αν μην τι άλλο τεράστιο.

Το σύστημα όμως είναι και εξαιρετικά άνισο. Υπάρχουν τεράστιες συντάξεις όπως αυτές των βουλευτών και των δικαστών, που φτάνουν τα 6000 ευρώ μηνιαίως, οι περισσότερες όμως δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι πλούσιοι μπορούν να έχουν απολαβές έως και 40 φορές μεγαλύτερες από τους φτωχούς. Είναι σαφές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ο Μπολσονάρο έχει αρχικά προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 έτη για τις γυναίκες και τα 65 για τους άνδρες, πρόταση όμως που συνιστά τεράστιες αντιδράσεις. Ηδη το εργατικό κόμμα έχει κινητοποιήσει κόσμο και οι πρώτες συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα