“Ατύχημα” για την 1η αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Διαβάζεται σε 3'
“Ατύχημα” για την 1η αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
Η εκτόξευση της αποστολής AP

Η αποστολή Peregrine εγκαταλείπει την προσπάθεια προσγείωσης στη Σελήνη μετά από σημαντική απώλεια καυσίμων. Η πρώτη εικόνα του “τσαλακωμένου” αεροσκάφους

Η Astrobotic Technology, η εταιρεία που ανέπτυξε την πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση που εκτοξεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πέντε δεκαετίες, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να τοποθετήσει το διαστημόπλοιο Peregrine στη Σελήνη λιγότερο από 24 ώρες μετά την πτήση του οχήματος.

Το διαστημόπλοιο έχει υποστεί “κρίσιμη” απώλεια καυσίμων λόγω διαρροής, σύμφωνα με την εταιρεία.

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του οχήματος από τη Φλόριντα προς τη Σελήνη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Astrobotic ανακοίνωσε ότι η αποστολή βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει το CNN, η σεληνιακή προσεδάφιση, που ονομάστηκε Peregrine, δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί σε θέση που να κοιτάζει τον ήλιο, πιθανότατα λόγω προβλήματος προώθησης, σύμφωνα με την Astrobotic. Αυτός ο αλλοπρόσαλλος προσανατολισμός εμπόδισε το διαστημόπλοιο να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Το πρόβλημα με τις μπαταρίες επιλύθηκε αργότερα, αλλά η Astrobotic δεν μπόρεσε να διορθώσει το πρόβλημα με το σύστημα προώθησης της προσεδάφισης Peregrine.

Tο απόγευμα της Δευτέρας, η Astrobotic μοιράστηκε την πρώτη εικόνα της προσεδάφισης του Peregrine στο διάστημα. Η φωτογραφία έδειχνε ότι τα εξωτερικά στρώματα της μόνωσης του οχήματος είχαν τσαλακωθεί.

Το παραμορφωμένο υλικό ήταν “το πρώτο οπτικό στοιχείο που ευθυγραμμίζεται με τα δεδομένα τηλεμετρίας μας που υποδεικνύουν μια ανωμαλία στο σύστημα προώθησης”, ανέφερε η εταιρεία σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στις 4:12 μ.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Δευτέρας, η εταιρεία ανέφερε ότι μια διαρροή καυσίμου ευθύνεται για το ότι οι προωθητήρες του συστήματος ελέγχου της στάσης της προσεδάφισης Peregrine – οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζουν με ακρίβεια την προσεδάφιση σε σχήμα κουτιού ύψους 2,5 μέτρων ενώ βρίσκεται στο διάστημα – έπρεπε να “λειτουργούν πολύ πέρα από τους αναμενόμενους κύκλους ζωής τους για να κρατήσουν την προσεδάφιση από μια ανεξέλεγκτη πτώση”.

Η Astrobotic πρόσθεσε ότι οι προωθητήρες θα μπορούσαν πιθανώς να λειτουργήσουν μόνο για άλλες 40 ώρες το πολύ.

“Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι να φέρουμε το Peregrine όσο πιο κοντά στη σεληνιακή απόσταση μπορούμε πριν χάσει την ικανότητα να διατηρεί τη θέση του στον ήλιο και στη συνέχεια να χάσει την ισχύ του”, σημειώνει η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι μια πιθανή προσεδάφιση στη Σελήνη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, είναι εκτός συζήτησης.

Η Astrobotic είχε ήδη προειδοποιήσει λίγο μετά τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας ότι μια “βλάβη στο σύστημα προώθησης” εξαντλούσε τα καύσιμα του οχήματος. Αλλά η εταιρεία εργάστηκε επί ώρες τη Δευτέρα για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το πρόβλημα και να αξιολογήσει τις επιλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα