Αβραμόπουλος: Η διατήρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

Αβραμόπουλος: Η διατήρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στον απόηχο της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης και του εορτασμού των 60 χρόνων σταθερότητας στην Ευρώπη

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κ. Carmelo Abela, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Το σημερινό Συμβούλιο πραγματοποιείται στον απόηχο της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης και του εορτασμού των 60 χρόνων ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά επίκαιρο σε ό,τι αφορά τόσο τα θέματα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, καθώς το πρώτο σημείο της Διακήρυξης της Ρώμης αναφέρεται στην κοινή μας δέσμευση για τη συνέχιση των προσπαθειών μας για μια ασφαλή Ευρώπη.

Θα ήθελα να αρχικά να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο κ. Abela για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Μάλτας κατά το πρώτο μισό της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. 

ADVERTISING

Παρά τις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις στον τύπο, η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει. Η ΕΕ είναι και παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης. Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας είναι μακρόχρονη και δεν αφορά μόνο στον τομέα της μετανάστευσης. Η διατήρηση και η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας είναι προς όφελος και το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δύο χρόνια, αλλά πρέπει τα Κράτη Μέλη να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες,  για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είχαμε με τους Υπουργούς μια πολύ ειλικρινή συζήτηση για τη μετεγκατάσταση. Το έχω τονίσει και στο παρελθόν, και το υπογράμμισα και κατά τη σημερινή μας συζήτηση: δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, χρειάζονται αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να φτάσουμε τις 3000 μετεγκαταστάσεις κάθε μήνα από την Ελλάδα, και τις 1500 από την Ιταλία.

Αυτός είναι  ο λόγος που εργαζόμαστε εντατικά μαζί με τη Μαλτέζικη Προεδρία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής,  για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Κεντρικής  Μεσόγειου.

Η σταθεροποίηση της Λιβύης είναι καθοριστικής σημασίας. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της Ακτοφυλακής της Λιβύης, την διαχείριση των συνόρων και των εγκαταστάσεων υποδοχής, καθώς και αναπτυξιακά έργα που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Είχαμε επίσης μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των επιστροφών από την Ευρώπη. Οι κανόνες σχετικά με τις επιστροφές υφίστανται εδώ και χρόνια, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, από όλα τα Κράτη Μέλη.

 Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική στο σύνολό της, να μειώσουμε τις παράτυπες αφίξεις και να διασφαλίσουμε την προστασία όσων έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε τις διαδικασίες επιστροφής.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε πιθανούς μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, να μην πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι για να έρθουν παράτυπα στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα τη Βαρσοβία, όπου επισκέφθηκα την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι ενέργειες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς έχουν ήδη αναπτυχθεί, μέχρι στιγμής,1.350 άτομα.

Σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν, και να φθάσουμε, σύντομα, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, όσο και την ασφάλεια.

Είναι επίσης θετική η πρόοδος που σημειώνεται τόσο σχετικά με το σύστημα εισόδου εξόδου και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS), για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στις προσπάθειες μας να καταπολεμήσουμε την ριζοσπαστικοποίηση.

Μαζί με τον Υπουργό της Μάλτας κ. Abela και τον Υπουργό της Εσθονίας κ. Anvelt, που θα αναλάβει την επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μεταβήκαμε στηSilicon Valley στις αρχές του μήνα, για να συζητήσουμε για το κοινό μας έργο κατά της ριζοσπαστικοποίησης μέσω του Διαδικτύου. Συναντηθήκαμε με την ηγεσία τηςFacebook, της Twitter, και της Google, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ μέσω του οποίου στοχεύουμε στην αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχόμενου από το Διαδίκτυο.  Με την επίσκεψή μας αυτή επιβεβαιώσαμε την ισχυρή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στο Φόρουμ με τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου.

Το πεδίο μάχης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταφέρεται συνεχώς προς το Διαδίκτυο. Η πρόσφατη επίθεση στο Λονδίνο μας θυμίζει, πως η εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση - δηλαδή οι λεγόμενοι  "μοναχικοί λύκοι" – αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.  Θέλω να επισημάνω πως το περιστατικό αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, πως η μετανάστευση και η τρομοκρατία δεν συσχετίζονται, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζουν κάποιες φωνές στην Ευρώπη."

SHARE:

24Media Network