Αυστρία: Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για διαφθορά ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε
Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε AP

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πρώην ηγέτης του ακροδεξιού FPÖ που εμφανίζεται πρώτο πλέον στις δημοσκοπήσεις, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο πρώην ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς, απαλλάχθηκε σήμερα των κατηγοριών κατά την δεύτερη δίκη του ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Στράχε, που αντιμετώπισε κατηγορία περί ευνοιοκρατίας με αντάλλαγμα δωρεές προς το κόμμα του, κρίθηκε αθώος, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.

ADVERTISING

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε καταδικασθεί τον Αύγουστο 2021 σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή, αλλά η δικαστική απόφαση ακυρώθηκε έναν χρόνο αργότερα από το εφετείο, με το αιτιολογικό ότι τα αθωωτικά υπέρ του στοιχεία δεν είχαν ληφθεί υπ'όψιν.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης του, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν το αδίκημα, σύμφωνα με την ετυμηγορία που μεταδόθηκε από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παρενέβη για την τροποποίηση νόμου ώστε ιδιωτική κλινική να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τελικά, ο νόμος τροποποιήθηκε όταν η άκρα δεξιά ανήλθε στην εξουσία, επιτρέποντας έτσι στην κλινική να λαμβάνει δημόσιους πόρους.

Ο ιδιοκτήτης της κλινικής κατηγορήθηκε ότι σε αντάλλαγμα κατέβαλε δύο δωρεές στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) ύψους 12.000 ευρώ. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή και σήμερα αθωώθηκε επίσης.

Αντικαγκελάριος, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είδε την πολιτική καριέρα του να ανατρέπεται τον Μάιο 2019, όταν κυκλοφόρησε βίντεο από κρυμμένη κάμερα στον Τύπο. Σε αυτό ο Στράχε εμφανιζόταν δύο χρόνια πριν στην Ίμπιζα να προσφέρει δημόσιες συμβάσεις έργου σε γυναίκα που είχε εμφανισθεί ως ανιψιά ρώσου ολιγάρχη με χρηματικό αντάλλαγμα.

Το βίντεο προκάλεσε έκρηξη, την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των Συντηρητικών του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του FPÖ και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τις οποίες έχασε η αυστριακή άκρα δεξιά.

Στο δικαστικό πεδίο, το περιστατικό είχε ως συνέπεια την διεξαγωγή δικαστικών ερευνών κατά σειράς αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στο τέλος του Ιουλίου, ο Στράχε αθωώθηκε στο πλαίσιο άλλης δίκης για διαφθορά.

Οι υποθέσεις διαφθοράς μείωσαν προσωρινά την ιστορικά υψηλή δημοσκοπική δύναμη της άκρας δεξιάς στην Αυστρία.

Ομως, το FPÖ, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει γίνει και πάλι το πρώτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, εξασφαλίζοντας το 30% της πρόθεσης ψήφου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυστρία, Ακροδεξιά
SHARE:

24Media Network