Αυστρία: Για τον αντιδήμαρχο του Γκρατς, το 'πρόβλημα' είναι που οι μετανάστες είναι άνθρωποι

FILE - In this Sept. 11, 2015 file photo migrants walk on the highway A4 toward Vienna after crossing the Hungarian-Austrian border near Nickelsdorf, Austria. Ahead of Austrian national elections Sunday, Oct. 15, 2017, the question is less whether the country will swing rightward under the next government and more about how sharp that turn will be, with voters set to reward two major parties that have exploited fears of immigration and Islam. (AP Photo/Ronald Zak, file)
FILE - In this Sept. 11, 2015 file photo migrants walk on the highway A4 toward Vienna after crossing the Hungarian-Austrian border near Nickelsdorf, Austria. Ahead of Austrian national elections Sunday, Oct. 15, 2017, the question is less whether the country will swing rightward under the next government and more about how sharp that turn will be, with voters set to reward two major parties that have exploited fears of immigration and Islam. (AP Photo/Ronald Zak, file) AP

”Συνυπεύθυνα” για τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη φέρεται να θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ο αντιδήμαρχος του Γκρατς, της δεύτερης σε πληθυσμό αυστριακής πόλης

Στόχος έντονης κριτικής γίνεται σήμερα ο αντιδήμαρχος του Γκρατς, της δεύτερης σε πληθυσμό αυστριακής πόλης, Μάριο Εουστάκιο, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -- με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος, ως ομιλητής στη σύναξη ακροδεξιών οργανώσεων με τίτλο "Οι υπερασπιστές της Ευρώπης", το περασμένο Σάββατο στην 'Ανω Αυστρία, φέρεται να κατέστησε τα ανθρώπινα δικαιώματα "συνυπεύθυνα" για τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι τα επίμαχα αποσπάσματα της ομιλίας του δημοσιεύονται στον γνωστό ακροδεξιό ιστότοπο Info Direkt όπως και στη σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο ίδιος, σε αποψινές δηλώσεις του, αρνείται όσα του καταλογίζονται, έχοντας μάλιστα την κάλυψη του ίδιου του δημάρχου του Γκρατς Ζίγκφριντ Ναγκλ, του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποσπάσματα, στην ομιλία του, ο Μάριο Εουστάκιο φέρεται να τονίζει πως "η απόρριψη και η αντικατάσταση των παλιών πατριωτικών αξιών μέσα από μία θρησκευτική λατρεία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις τις οποίες σήμερα ζούμε στην Ευρώπη".

Σε κριτική που ασκεί απόψε στον αντιδήμαρχο του Γκρατς, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αυστριακός επιστήμονας και συνιδρυτής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλφγκανγκ Μπένεντεκ, τονίζει πως είναι εξαιρετικά λυπηρό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις παραμονές της επετείου των 70 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των 60 χρόνων της προσχώρησης της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τον Βόλφγκανγκ Μπένεντεκ, δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς το εάν ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε στην σύναξη στην 'Ανω Αυστρία ως αρχηγός της οργάνωσης των Ελευθέρων του Γκρατς, ως ιδιώτης, ή ως αντιδήμαρχος του Γκρατς που είχε ανακηρυχθεί στο παρελθόν "η πόλη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί πρέπει να δεχθούν ότι παρακολουθούνται και όσα πράττουν στην ιδιωτική τους ζωή, διότι με αυτό εξηγούνται οι πολιτικοί στόχοι τους και οι θέσεις τους, και ως εκ τούτου, κατά την άποψη του Μπένεντεκ, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτος διαχωρισμός δημόσιας και ιδιωτικής συμπεριφοράς, που στην περίπτωση αυτή δείχνει ποια πραγματικά είναι η ιδεολογία του πολιτικού.

Έντονη κριτική στην ακροδεξιά σύναξη είχε ασκηθεί παραμονές της πραγματοποίησης της από σειρά οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών στην 'Ανω Αυστρία που συμμετείχαν το Σάββατο στη μεγάλη διαδήλωση μπροστά στο κτίριο της ακροδεξιάς σύναξης, καταγγέλοντας πως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός εξαπλώνονται πάλι στην Ευρώπη, και πως σήμερα βιώνει κανείς ότι αυτό γίνεται όχι μόνον σιωπηρά αποδεκτό, αλλά και κοινωνικά ανεκτό.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως πριν από δύο χρόνια, σε παρόμοια ακροδεξιά σύναξη από τους "Υπερασπιστές της Ευρώπης" στην πόλη Λιντς, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της ΄Ανω Αυστρίας, στους ομιλητές συγκαταλέγονταν και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ.

Ο Κικλ ήταν τότε συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του υποψηφίου των Ελευθέρων στις προπέρσινες αυστριακές προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, και σήμερα διατελεί υπουργός Εσωτερικών στην νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Ronald Zak, file

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network