Αυστρία κατά Γερμανίας για τους πρόσφυγες: Ας τους παίρνει κατευθείαν από την Ελλάδα ή να τους βγάζει άδεια διέλευσης

<Photo 27> <Children Refugee March>
Syrian children march in the refugee camp in Jordan.  The number of Children in this camp exceeds 60% of the total number of refugees hence the name "Children's camp". Some of them lost their relatives, but others lost their parents.
Syrian children march in the refugee camp in Jordan. The number of Children in this camp exceeds 60% of the total number of refugees hence the name "Children's camp". Some of them lost their relatives, but others lost their parents. IMB PHOTO

"Ξεσπάθωσαν" κατά της Γερμανίας, Αυστριακοί υπουργοί, προτείνοντας, ελλείψει ευρωπαϊκής συνεννόησης, ενδιάμεσες λύσεις

Ένα είδος ενδιάμεσης λύσης στο προσφυγικό, ζητά ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ, σε δηλώσεις του την Δευτέρα στη Βιέννη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αυστρίας πως μία λύση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή λύση και η μεταφορά προσφύγων απορρίπτεται σαφώς από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει, ενόψει της κατάστασης στην Ελλάδα, να υπάρξει ένα είδος ενδιάμεσης λύσης, τονίζει ο υπουργός καγκελαρίας.

Προσθέτει δε, πως εάν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης- αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που ήδη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots.

Με μία άδεια διέλευσης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα ώστε η διέλευση των προσφύγων να είναι καλύτερα ελεγχόμενη, νομικά ασφαλέστερη και να γίνεται ταχύτερα, επισημαίνει ο Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Κατά την άποψή του, μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να σταματήσει κανείς την παράτυπη μετανάστευση και τη μεταφορά μέσω διακινητών, ενώ και τα hotspots τότε μόνον μπορούν να λειτουργήσουν, όταν είναι σαφές στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία πως ο δρόμος για εκεί είναι εφικτός αποκλειστικά και μόνον μέσα από μία συντεταγμένη καταγραφή και κατανομή.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός επαναλαμβάνει πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα τέλος της πολιτικής της μεταφοράς ανθρώπων και ο ίδιος παραπέμπει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία, όπως σημειώνει, υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση σχετικά με αυτό.

Τέλος, τονίζοντας πως στο επίκεντρο είναι και παραμένει η συλλογική δράση και μια ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει πως αυτή η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία hotspots, στενή σύνδεση της Τουρκίας και λύση με την Τουρκία, συμφωνίες επαναπροώθησης και ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο.

"Αν  δεν θέλει ανώτατα όρια η Γερμανία, ας τους παίρνει κατευθείαν από την Ελλάδα"

Εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στη Γερμανία, τονίζει σε δηλώσεις του την Δευτέρα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αυστρία.

Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται αυτή τη στιγμή μαζικά από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα η Αυστρία, με αυτές τις γερμανικές ποσοστώσεις γίνεται «η ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία, ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες - και αυτό «η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί», προσθέτει.

Κατά την άποψή του, μία ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει πως θα ανοίξει η Διαδρομή των Βαλκανίων και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Μία ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο ίδιος, σημαίνει καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξή του ο Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015. Αυτό δείχνει πως η Αυστρία σηκώνει το βάρος για την Ευρώπη, όπως επίσης και για τη Γερμανία, σημειώνει ο Αυστριακός πολιτικός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέρκελ για προσφυγικό: Έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν

SHARE:

24Media Network