Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας
ANDREA BONETTI

Συνάντηση μισής ώρας είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνάντηση που έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε πολύ καλό κλίμα κατανόησης και συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να επισημαίνει πως έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος.

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας
ANDREA BONETTI

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια συμφωνία είναι εφικτή μέσα στο Μάιο ή το αργότερο ως τις αρχές του Ιούνη και σε κάθε περίπτωση εντός του πλαισίου που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως αν κυριαρχήσει η σκληρότερη γραμμή, "προφανώς μας δυσχεραίνει". Όπως τονίζουν όμως πρέπει από κάθε πλευρά να υπάρξει η αντίληψη της κατάστασης και αν θέλουμε ρεαλιστική λύση, να διαμορφωθεί μια πιο πλήρης συναίσθηση της πραγματικότητας. Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία".

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας
ANDREA BONETTI

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει τρελά κέφια και να αστειεύεται με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το αγαπημένο του θέμα: τη γραβάτα που ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορά. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με το Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ είχε απευθύνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας πως η συζήτηση περί Grexit θα πρέπει να τελειώνει και ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι κάτι ζημιογόνο, όχι μόνο οικονομικά ή σε επίπεδο νομισματικής ένωσης, αλλά και για χάρη της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη Σύνοδο Κορυφής

Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσοι οι συναντήσεις, τόσο σε ό, τι αφορά στις συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ, όσο και η σημερινή με τον Γιούνκερ. Για το εάν έδωσαν ώθηση οι επαφές αυτές στη διαπραγμάτευση, οι κυβερνητικές πηγές απαντούν "σίγουρα" και επισημαίνουν πως εκφράστηκε πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιούνκερ κατά του Grexit: Είναι θέμα αξιοπρέπειας των Ελλήνων

Ο Γιούνκερ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ότι ο Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα

Ο Γιούνκερ σε τρελά κέφια. Η γραβάτα και το 'χαίρε δικτάτορα'

SHARE:

24Media Network