Αζερμπαϊτζάν: Πολιτικοί συμφωνούν ότι “είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε όλους τους γκέι”

Αζερμπαϊτζάν: Πολιτικοί συμφωνούν ότι “είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε όλους τους γκέι”
Η συνομιλία των πολιτικών από τη σύσκεψη που διέρρευσε avmag.gr

Η διαρροή βιντεοκλήσης του Zoom μεταξύ πολιτικών του Αζερμπαϊτζάν αποκαλύπτει τα υψηλά επίπεδα ομοφοβίας στις κορυφαίες τάξεις του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Μία συνομιλία μέσω του Zoom διέρρευσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας την ομοφοβία πολιτικών του Αζερμπαϊτζάν, που συμφώνησαν μεταξύ τους ότι “είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε όλους τους γκέι”.

Σύμφωνα με το avmag.gr τα τέσσερα βίντεο που διέρρευσαν από τις 13 ως και τις 17 Μαΐου αποκαλύπτουν συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος με το όνομα National Council’s Coordination Centre, μιας συμμαχίας αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.

Στο βίντεο, οι πολιτικοί συζητούν τη σημασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για τους δυτικούς υποστηρικτές τους (μετάφραση OC Media). 

Ο Rafik Manafli (που είπε την ατάκα για τον Χίτλερ), η Gultakin Hajibayli κι ο Ganimat Zahid avmag.gr

Η Gultakin Hajibayli, πρώην βουλεύτρια, και μέλος του εν λόγω κόμματος, προειδοποίησε ότι «η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Δύση είναι τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων, τα δικαιώματα των ανεπιθύμητων».

Στη συνέχεια μίλησε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Ismail Djalilov, ενός ανοιχτά γκέι δημοσιογράφου του Αζερμπαϊτζάν, που είχε προηγουμένως επικρίνει την ίδια.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί, που συμμετείχαν στη συνομιλία, συμφώνησαν μαζί της και με τη σειρά τους επέκριναν τον δημοσιογράφο λόγω της σεξουαλικότητάς του.

Ο Rafik Manafli, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κόμματος, αποκάλεσε τον Djalilov «ανδρική πόρνη» και είπε ότι «είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε όλους τους ομοφυλόφιλους στην εποχή του».

Μετά από αυτό, ένα άλλο μέλος του κόμματος, ο Ganimat Zahid ακούγεται να λέει: “Η συνάντησή μας είναι live, προσέχετε.” Παραμένει ασαφές ποιος διέρρευσε το βίντεο στο Facebook, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα και ξεκίνησε ένα σκάνδαλο στην πολιτική σκηνή του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του κόμματος Jamil Hasanli βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη διαρροή του βίντεο «έγκλημα στον κυβερνοχώρο» και κατηγόρησε, τόσο την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, όσο και την κρατική υπηρεσία ασφαλείας. Δεν προέβει σε καμία ενέργεια συμμόρφωσης των μελών του κόμματός του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Αζερμπαϊτζάν από το 2016 αποτελεί το χειρότερο μέρος στην Ευρώπη για να ζει ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικοποιημένη, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία προστασία κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης ή/και ταυτότητας φύλου.

Στην πρόσφατη δημοσιοποίηση του χάρτη της ILGA το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία μόλις 2,33%.

Μιλώντας στο BBC Azerbaijan στις 14 Μαΐου, η Hajibayli παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε «σκληρή» και «αγενή» γλώσσα, αλλά ισχυρίστηκε ότι μιλούσε για «ένα συγκεκριμένο άτομο, όχι για σεξουαλικές μειονότητες».

«Έχω γράψει συγνώμη ως προς αυτό. Εάν κάποιο άτομο στο Αζερμπαϊτζάν, μέλος σεξουαλικής μειονότητας ή ομάδας, πήρε προσωπικά αυτά τα λόγια για τον εαυτό του, τότε αυτό είναι λάθος του» , δήλωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι λέξεις που είχε χρησιμοποιήσει ο δημοσιογράφος για να την επικρίνει ήταν «ασύγκριτα σκληρότερες από αυτές που χρησιμοποίησα εγώ στο βίντεο».

Ο Manafli από την άλλη αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον δημοσιογράφο, λέγοντας: «Δε μπορώ να δεχτώ την επίδειξη προώθησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων».

Ωστόσο, ήταν διατεθειμένος να παραδεχτεί ότι το σχόλιό του σχετικά με την εξόντωση των ομοφυλόφιλων ήταν «ατυχές και ακατάλληλο» .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα