Μπολσονάρου: Ζητά από πολίτες να καταγράψουν την κατάσταση στα νοσοκομεία

Μπολσονάρου: Ζητά από πολίτες να καταγράψουν την κατάσταση στα νοσοκομεία
Αυξάνονται τα θύματα κορονοϊού στη Βραζιλία AP

"Θα ήταν καλό να πάτε σε ένα νοσοκομείο κοντά στο σπίτι σας και να βρείτε ένα μέσο να μπείτε και να καταγράψετε με κάμερα όσα συμβαίνουν", είπε ο Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, αφού ζήτησε χθες το βράδυ από τους πολίτες της χώρας να καταγράψουν με κάμερα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία για να εξακριβώσουν εάν είναι γεμάτα από ασθενείς, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.

«Θα ήταν καλό να πάτε σε ένα νοσοκομείο κοντά στο σπίτι σας (…) και να βρείτε ένα μέσο να μπείτε και να καταγράψετε με κάμερα» όσα συμβαίνουν, είπε ο Μπολσονάρου, κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του από το Facebook.

«Πολλοί άνθρωποι το κάνουν ήδη, όμως χρειάζεται περισσότερο, για να φανεί εάν τα κρεβάτια είναι γεμάτα ή όχι», συνέχισε ο ίδιος, προτού προσθέσει ότι τα βίντεο που θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα «φιλτραριστούν» κατόπιν θα αναλυθούν από την αστυνομία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ίσως να κάνω λάθος, όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του από έλλειψη αναπνευστήρα ή κρεβατιού στις μονάδες εντατικής θεραπείας», υπογράμμισε ο ακροδεξιός πρόεδρος.

«Εάν ο Μπολσονάρου στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, εάν δεν ήταν σε τόσο μεγάλη απόγνωση, θα γνώριζε ότι δεν θα είχε ανάγκη να στέλνει κόσμο να εισβάλει στα νοσοκομεία. (…) Εάν ήθελε να επισκεφθεί τα νοσοκομεία μας, θα του τα έδειχνα εγώ ο ίδιος», ήταν η αντίδραση στο Twitter του Φλάβιο Ντίνο, κυβερνήτη του Μαρανάο (βορειοανατολικά).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν έχει ποτέ πάει να επισκεφθεί ασθενείς ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, από την έναρξη της κρίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Όταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ζητάει από τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στα νοσοκομεία, υπό το πρόσχημα να καταγράψουν την κατάσταση με τα κρεβάτια, θέτει ατιμώρητα σε κίνδυνο ζωές», δήλωσε ο βουλευτής της αριστεράς Πάουλο Φερνάνδο ντος Σάντος.

Στη Βραζιλία, 800.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και 40.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Από την αρχή της κρίσης, τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για πληρότητα 95% και πλέον των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές πολιτείες, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ρίο ντε Ζανέιρο και το Σάο Πάολο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα