Brexit: Έρχεται διαβολοβδομάδα για τον Τζόνσον- Η νέα ψηφοφορία και τα επόμενα βήματα

Brexit: Έρχεται διαβολοβδομάδα για τον Τζόνσον- Η νέα ψηφοφορία και τα επόμενα βήματα
Brexit: Τζόνσον εναντίον νόμου AP

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία την οποία ενέκρινε η Βουλή, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Δικλείδα ασφαλείας για να μη γίνει άτακτο Brexit, η τροπολογία του. Υποχρεωτική αναδίπλωση στο "παρά ένα" από τον Τζόνσον.

Από το Super Σάββατο πάμε στη διαβολοβδομάδα για τον Μπόρις Τζόνσον μετά την αναδίπλωσή του στο “παρά ένα” με την ανυπόγραφη επιστολή που απέστειλε στον Ντόναλτ Τουσκ και με τη διευκρινιστική σύμφωνα με την οποία ο ίδιος… δεν επιθυμεί παράταση.

Η συμφωνία που έφερε στη Βουλή για το Brexit έπεσε πάνω στην τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ο Όλιβερ Λέτουιν κατέθεσε την τροπολογία του η οποία αποσκοπούσε στο να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς deal. Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την άρνηση έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι να περάσει η σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη τεχνική παράταση, αναζητώντας συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου.

Η εξέλιξη αυτή παρατείνει το θρίλερ του Brexit ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη νέα ψηφοφορία που θα φέρει ο Τζόνσον στη Βουλή για τη βδομάδα αυτή.

Brexit: Τζόνσον εναντίον νόμου AP

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει αύριο, Δευτέρα, αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Αυτό γιατί βάσει του κανονισμού του Κοινοβουλίου, ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

“Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Μπέρκοου κλείνοντας μια μαραθώνια συνεδρίαση, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η Κομισιόν ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου Μίνας Αντρέεβα, ότι αφού η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία “το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του το συντομότερο δυνατό”.

Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προηγήθηκαν

Εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πάντως πως η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να δώσει τρίμηνη παράταση για να λυθεί το τεχνικό ζήτημα με την επικύρωση της συμφωνίας. Σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να γίνει μια πρώτη συζήτηση επί των εξελίξεων.

Η αλλαγή πλεύσης

Ο Τζόνσον από τη δική του μεριά δήλωσε αρχικά πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. “Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω” είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με “σημαντικό αριθμό”.

“Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή”, δήλωνε, πριν αποφασίσει τελικά να αναδιπλωθεί. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 23.00 και ενώ η διορία έληγε στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ πως θα στείλει την περιβόητη επιστολή με την οποία αιτείται και επισήμως τρίμηνη παράταση, καθώς αναγκάστηκε να δεχθεί έναν σχεδόν “υποχρεωτικό” συμβιβασμό. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάει κόντρα στο νόμο της χώρας του.

Εν τέλει, έστειλε το κείμενο για το οποίο δεσμευόταν από τον νόμο, το οποίο ήταν ανυπόγραφο, καθώς και μια δεύτερη διευκρινιστική επιστολή στην οποία αναφέρει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί την τρίμηνη παράταση.

Μένει φυσικά να δούμε τώρα το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη καθώς η δυσαρέσκεια είναι παραπάνω από έκδηλη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση, όπερ και εγένετο.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Το δικαστήριο έχει λόγο

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά τη σαββατιάτικη εξέλιξη, βάσει νόμου, ο Τζόνσον υποχρεούτο να ενημερώσει εγγράφως την ΕΕ για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να περάσει από τη βουλή την συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε περίπτωση που δε συμβιβαζόταν ο Τζόνσον, το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας θα μπορούσε να συνεδριάσει τη Δευτέρα και να εξετάσει τα ενδεχόμενα. Δηλαδή, είτε θα έδινε παράταση 24 ωρών στον Τζόνσον για να στείλει το γράμμα στην ΕΕ, είτε να τον έθετε αντιμέτωπο με τις ευθύνες του ενώπιον του δικαστηρίου.

Αν και πάλι ο Τζόνσον δεν συμμορφωνόταν με την δικαστική απόφαση, το δικαστήριο θα μπορούσε να ασκήσει την εξουσία που του δίνεται (nobile officium), η οποία του επιτρέπει να στείλει αυτό την συγκεκριμένη επιστολή στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στα θεσμικά όργανα για λογαριασμό του πρωθυπουργού.

Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, παρά τους λεονταρισμούς ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε σε μια στρατηγική, σχεδόν ταπεινωτική ήττα, καθώς δεν είχε άλλα βέλη και επιλογές στη φαρέτρα του. Μάλιστα, έχασε και το βασικό του αντεπιχείρημα για έξοδο χωρίς συμφωνία, κάτι που τον αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο, με το πολιτικό κλίμα στη χώρα του να γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version