Αλλαγή πλεύσης από Μπόρις Τζόνσον – “Ναι” σε παράταση του Brexit

Αλλαγή πλεύσης από Μπόρις Τζόνσον – “Ναι” σε παράταση του Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητάει εν τέλει, με επιστολή προς τις Βρυξέλλες, παράταση στην ημερομηνία του Brexit, παρά τις δηλώσεις του για το αντίθετο. Η ντροπιαστική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων με την τροπολογία Λέτουιν. Νέα ψηφοφορία για την συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε πίσω, όσον αφορά στην αποστολή του γράμματος στην ΕΕ για παράταση του Brexit, παρά τις δηλώσεις του ότι δεν ήταν διατεθειμένος να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, μετά την ήττα στη ψηφοφορία για τη συμφωνία που υπέγραψε προ ημερών στις Βρυξέλλες.

Την εξέλιξη της αποστολής του σχετικού γράμματος επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Περιμένοντας την επιστολή” έγραψε ο Τουσκ στο twitter. “Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων”, πρόσθεσε.

Μετά την παραλαβή της επιστολής, ο Τουσκ ξεκινάει τις επαφές με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για το πώς θα αντιδράσουν. “Αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικές μέρες”, ανέφερε πηγή.

Ντροπιαστική ήττα για τον Τζόνσον

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για την συμφωνία που υπέγραψε προ ημερών στις Βρυξέλλες. Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Αποφασίζεται τη Δευτέρα για νέα ψηφοφορία

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία το Σάββατο, αλλά οι βουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να μετατεθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα