Brexit: “Super Saturday” για τη Μεγάλη Βρετανία – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Brexit: “Super Saturday” για τη Μεγάλη Βρετανία – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία
Η σημαία της Βρετανίας κυματίζει στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων AP

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό 320 ψήφων, ο Τζόνσον θα αναγκασθεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει "θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου" - Η διαδικασία και το "μπλόκο" από το DUP.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται για πολλοστή φορά σήμερα τα κόμματα στη Μεγάλη Βρετανία εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο – η πρώτη που γίνεται Σάββατο μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982- για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit στην οποία κατέληξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία, οι τροπολογίες και ο “μαγικός” αριθμός

Διαμαρτυρία για το Brexit AP

Δύο προτάσεις έχει καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση. Στην δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ. Σημειώνεται ότι η επιλογή των τροπολογιών που θα κατατεθούν αύριο, εναπόκεινται στην ευχέρεια του προέδρου της Βουλής για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Στιγμιότυπο από την κόντρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο AP

Η έναρξη της συνεδρίασης έχει οριστεί για τις 09:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) με τον Βρετανό πρωθυπουργό να λαμβάνει πρώτος το λόγο για να εξηγήσει τη συμφωνία του στους βουλευτές και να ζητήσει τη στήριξή τους. Θα δεχθεί ερωτήσεις σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων να παρεμβαίνουν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, θα αποκαλύψει ποιες τροπολογίες έχουν επιλεγεί. Την κυρίως συζήτηση επί της κυβερνητικής πρότασης και των τροπολογιών θα ανοίξει ένας υπουργός που θα οριστεί από την κυβέρνηση.

Θα διεξαχθούν πρώτα οι ψηφοφορίες επί των τροπολογιών κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσες τροπολογίες θα έχουν επιλεγεί. Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν από τις 14:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος), ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 17:00 (19:00 ώρα Ελλάδος).

Ο αριθμός στον οποίο προσβλέπει ο Τζόνσον για την έγκριση της συμφωνίας είναι οι 320 ψήφοι. Σύμφωνα με το BBC αυτή τη στιγμή 303 βουλευτές φαίνεται να είναι υπέρ της συμφωνίας και 301 κατά, ενώ 35 είναι αναποφάσιστοι ή δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους με τις διεργασίες στο παρασκήνιο να είναι πυρετώδεις.

Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου

“Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου”, είπε ο Τζόνσον στο BBC την παραμονή της ψηφοφορίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως “δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση” στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου που απέσπασε στις Βρυξέλλες. “Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση από αυτήν που θα υποστηρίξω αύριο” για να φύγει η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC. “Καλώ όλους να φανταστούν αύριο το βράδυ ότι τα ρυθμίσαμε όλα αυτά και σεβαστήκαμε τη βούληση των πολιτών, θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά”. Μιλώντας στο δίκτυο ITV, ο Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να “σκεφτούν έναν κόσμο” όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια “θα έχει ξεπεραστεί”. Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση”

Ο Μπόρις Τζόνσον. AP

“Μπλόκο” από το DUP

Σε δηλώσεις την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που είναι αρμόδιος για το Brexit ανέφερε πως η καταψήφιση της συμφωνίας θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου το DUP, σύμμαχος του Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο, θα ασκήσει πιέσεις και σε άλλους βουλευτές να μην την ψηφίσουν.

Ο βουλευτής του DUP Σάμι Γουίλσον υπογράμμισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ότι οι δέκα βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν την συμφωνία στο κοινοβούλιο. «Εμείς θα ενθαρρύνουμε (κι άλλους βουλευτές να ψηφίσουν κατά) επειδή πιστεύουμε ότι έχει αντίκτυπο στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα δώσει νέα σπίθα στα εθνικιστικά αισθήματα στην Σκωτία και ότι θα είναι επιζήμια για την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας» επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καταψήφιση της συμφωνίας δεν θα ήταν το τέλος του παιχνιδιού. «Στην πραγματικότητα ίσως να δημιουργεί ευκαιρίες για την κυβέρνηση, οι οποίες δεν υπάρχουν προς το παρόν, έπειτα από βουλευτικές εκλογές» ανέφερε. «Αρκετά αμφίρροπη»» ψηφοφορία προέβλεψε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και εκπρόσωπός του για τα οικονομικά ζητήματα Τζον Μακντόνελ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού δεν θα «περάσει». «Δεν πιστεύω ότι θα περάσει, πιστεύω ότι θα ηττηθεί, αλλά (…) με μικρή διαφορά», δήλωσε στο Sky News.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα