Brexit: Η Μέι πρέπει να φέρει επειγόντως “Plan B” – “Όχι” θα ψήφιζαν οι Βρετανοί σε νέο δημοψήφισμα

Brexit: Η Μέι πρέπει να φέρει επειγόντως “Plan B” – “Όχι” θα ψήφιζαν οι Βρετανοί σε νέο δημοψήφισμα
Τερέζα Μέι AP

Παρατείνεται για 12 μέρες η αγωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας, αφού το νέο της σχέδιο για το Brexit θα πρέπει να συζητηθεί στις 29 του μήνα, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ με ποσοστό ρεκόρ σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το ‘plan B’ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.

Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η Λίντσομ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μια πρόταση και θα κάνει μια δήλωση για τα επόμενα βήματά της τη Δευτέρα.

“Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος”, δήλωσε η Λίντσομ στο κοινοβούλιο.

Και αν γινόταν νέο δημοψήφισμα;

Η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοκόπηση της YouGov.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δόθηκε στην δημοσιότητα από την καμπάνια People’s Vote που πιέζει για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Στις 23 Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48,1% υποστήριξαν την παραμονή στην Ενωση.

Η υποστήριξη της θέσης περί δευτέρου δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

“Πόρτα” από τους Εργατικούς

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για διακομματικές συνομιλίες για το Brexit και η άρνηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμμετάσχει σε αυτές, εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, βρίσκονται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής των Εργατικών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, στην ανακοίνωση που έκανε χθες το βράδυ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ότι ήδη έχει συναντηθεί με στελέχη του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας και του Plaid της Ουαλίας, ενώ σήμερα η ίδια και στελέχη της κυβέρνησής της προγραμματίζουν μία σειρά από συναντήσεις και με άλλους εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και ομάδων βουλευτών, προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit. Αναφέρθηκε και στην άρνηση του Εργατικού κόμματος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Τ.Μέι, η οποία τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή». ‘Αλλωστε λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε οφείλει να παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής ένα δεύτερο σχέδιο για το Brexit, ελπίζοντας ότι θα χαίρει της συναίνεσης της πλειοψηφίας του Σώματος. Την Τρίτη το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα σχέδια της Τ. Μέι για το επόμενο διάστημα και οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα