Brexit και πάλι στα τυφλά: Τι ακολουθεί μετά τη “σφαλιάρα” στον Μπόρις Τζόνσον

Brexit και πάλι στα τυφλά: Τι ακολουθεί μετά τη “σφαλιάρα” στον Μπόρις Τζόνσον
Στη δίνη του Brexit η Βρετανία AP

Τρία χρόνια και πλέον αφότου οι ψηφοφόροι ενέκριναν στο δημοψήφισμα την αποχώρηση από την ΕΕ, η ήττα του Τζόνσον διατηρεί τον γόρδιο δεσμό του Brexit άλυτο. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντα ανοικτά, από τη θυελλώδη έξοδο χωρίς συμφωνία ως την πλήρη εγκατάλειψη του εγχειρήματος.

Βαριά ήττα υπέστη χθες Τρίτη, ο Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, γεγονός που εξώθησε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει σήμερα να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 328 ψήφους (301 κατά) από μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και 21 στελέχη των Συντηρητικών του Τζόνσον, παρότι είχαν προειδοποιηθεί ότι εάν αψηφούσαν την κομματική γραμμή, θα αποπέμπονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις και θα στερούνταν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα να εκλεγούν. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν εκτός Συντηρητικού κόμματος.

«Το αυριανό νομοσχέδιο θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ» και αυτό θα σημάνει «περισσότερη καθυστέρηση και σύγχυση», είπε ο Τζόνσον μετά την ήττα της κυβέρνησής του στην ψηφοφορία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το κοινοβούλιο για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» ούτε στην χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του για την πρόταση για πρόωρες εκλογές: Ο Τζόνσον «θέλει να καταθέσει πρόταση για γενικές εκλογές, θαυμάσια, περάστε πρώτα το νομοσχέδιο που θα απομακρύνει από το τραπέζι το Brexit χωρίς συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Δύσπιστοι οι Εργατικοί

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δεν εμπιστεύεται την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Το Εργατικό Κόμμα θέλει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, πριν υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Όταν (ο Τζόνσον) λέει για τις 15 Οκτωβρίου, μπορώ να σας πω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερικοί βουλευτές των Τόρις δεν τον εμπιστεύονται», δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC.

Εξάλλου ο κορυφαίος σύμβολος του Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρνήθηκε πως χαρακτήρισε απάτη τις απόπειρες της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα, αν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι απάτη, ο Κάμινγκς δήλωσε: «Όχι. Δεν το είπα ποτέ αυτό».

Τι ακολουθεί

Η χθεσινή έκβαση ήταν απλά το πρώτο εμπόδιο που καλούνταν να ξεπεράσουν σε αυτόν τον αγώνα οι κοινοβουλευτικοί, που ανέκτησαν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας, πράγμα όχι ασήμαντο.

Σήμερα, θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ αναβολή του Μπρέξιτ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Σε περίπτωση έγκρισης του κειμένου αυτού, ο Τζόνσον θα βρεθεί σε θέση όμοια με εκείνη της προκατόχου του, της Τερέζας Μέι, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις τρεις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων που απαιτείτο για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που η κυβέρνησή της διαπραγματευόταν επί δυόμισι χρόνια με την ΕΕ.

Εν μέσω της πολιτικής θύελλας του Μπρέξιτ, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά σαφές το εάν η αντιπολίτευση θα εγκρίνει την προκήρυξη εκλογών. Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου. Ήδη, ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, Άντζελα Σμιθ, κατέθεσε πρόταση, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Η κίνηση οφείλεται στις μάλλον βάσιμες υποψίες ότι οι Λόρδοι που πρόσκεινται υπέρ του Brexit θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου, ώστε να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Άνω Βουλή πριν να ξεκινήσει η διακοπή των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι το νομοσχέδιο θα έχει επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου, όπου οι βουλευτές θα εξετάσουν τις όποιες τροποποιήσεις έχουν προταθεί από τη Βουλή των Λόρδων. Η πρόταση της Σμιθ υποστηρίχθηκε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να γίνει δεκτή.

Το ERG “βλέπει” τώρα συνεργασία με το κόμμα του Brexit

Ο νέος πρόεδρος της ομάδας European Research Group (ERG), των Συντηρητικών βουλευτών που υποστηρίζουν το «σκληρό» Brexit, ο Στιβ Μπέικερ, που διαδέχθηκε τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας, υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράζ, προκειμένου να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές πριν από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σε ενημέρωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση της ομάδας για την επιλογή του νέου επικεφαλής, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε στη διάρκεια του αγώνα για την ηγεσία οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με το κόμμα του Brexit, είπε: «Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι ότι εάν έχουμε εκλογές πριν να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και το κόμμα του Brexit πιστεύει ότι οδεύουμε προς μια κατεύθυνση που δεν επιτυγχάνει την ανεξαρτησία μας από την ΕΕ, τότε θα ορίσουν υποψηφίους ουσιαστικά παντού. Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο όπως στο Πίτερμπρο και στην Ουαλία – η συνεργασία των υποστηρικτών του Remain από τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς, και θα χάσουμε το Brexit. Γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να έχουμε κάποιου είδους συμβιβασμό (με το κόμμα του Brexit) αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα