Brexit: Νέο “χαστούκι” στον Τζόνσον – Παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου

Brexit: Νέο “χαστούκι” στον Τζόνσον – Παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου
Συγκέντρωση έω από το Ανώτατο Δικαστήριο. AP

Το ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη». Τι δήλωσε ο ίδιος. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέφερε ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα στον Μπόρις Τζόνσον με την σημερινή ιστορική του απόφαση κρίνοντας, ομοφώνως, «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».

«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν ανεστάλη», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Λαίδη Χέιλι.

Οι ένδεκα δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».

Συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης η Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει το πρωί της Τετάρτης. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν.

Οι ένδεκα δικαστές υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της βρετανικής κυβέρνησης, που κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι έκλεισε το Κοινοβούλιο για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να μεθοδεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι θαρραλέοι και να ζητούν λογαριασμό από την αδίστακτη αυτή κυβέρνηση», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, ακτιβίστρια κατά του Brexit, που είχε την πρωτοβουλία της προσφυγής κατά της απόφασης Τζόνσον.

Στο μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε οτι “η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβαστούμε”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει τις προσπάθειες για συμφωνία κι οτι σύμφωνα με τον νόμο η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ζητούν παραίτηση Τζόνσον

Ορισμένοι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους και αποπεμφθέντες από τον Μπόρις Τζόνσον βουλευτές των Τόρις λόγω της στάσης τους απέναντι στα σχέδιά του για το Brexit, έχουν δηλώσει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί διότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ στην απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογισθεί την θέση του» και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ανάμεσα σε ιαχές και συνθήματα «Εξω ο Τζόνσον», ο Κόρμπιν δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον: «Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον, με τα ιστορικά λόγια, “να αναλογισθεί την θέση του”.

«Δείχνει περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του…Θα έλθω αμέσως σε επαφή με τον πρόεδρο (της Βουλής των Κοινοτήτων) για να ζητήσω την σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να του ζητήσουμε να υπακούσει τον νόμο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο και να παραδεχθεί ότι το Κοινοβούλιό μας εξελέγη από τον λαό μας για να καθιστά υπόλογη την κυβέρνησή μας…Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον με την ιστορική φράση “να αναλογισθεί την θέση του”», είπε.

Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι, αλλά και η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος του Brexit, ζήτησε επίσης μία παραίτηση. Αυτός όμως ζήτησε την παραίτηση του επίμαχου συμβούλου του Μπόριτς Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την σκληροπυρηνική και αδιάλλακτη γραμμή που τηρεί ο βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit.

«Η επίκληση της ομιλίας της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι η χειρότερη πολιτική απόφαση στην Ιστορία. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ανέβηκε η στερλίνα

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η λίρα ενισχύθηκε προσωρινά στο υψηλό ημέρας του 1,2491 δολαρίου ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,2457 δολάριο. Έχασε επίσης τα περισσότερα από τα κέρδη που σημείωσε έναντι του ευρώ, το οποίο νωρίτερα κινείτο στις 88,21 πένες.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν ύστερα από την απόφαση, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,585%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα