Μέι για Brexit: Δίκαιη και συμφέρουσα η συμφωνία

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι AP

Πεπεισμένη πως ο "δρόμος" που έχει χαράξει "είναι ο σωστός" εμφανίστηκε η Μέι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον απόηχο των παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησής της αλλά αλλά και της πρότασης μομφής του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ. "Η ΕΕ είναι έτοιμη για συμφωνία αλλά και για μη-Brexit" δηλώνει ο Τουσκ.

Ραγδαίες είναι οι  εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία στον απόηχο της δημοσιοποίησης της συμφωνίας για το Brexit. Μετά το ντόμινο παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ κατέθεσε σήμερα επιστολή μομφής κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, η Τερέζα Μέι δήλωσε πεπεισμένη ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαια και συμφέρουσα για τους Βρετανούς πολίτες.

«Δεν κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που έχουν φτάσει σε άλλο συμπέρασμα» είπε η κ. Μέι, συμπληρώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έβαλε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της χώρας και του λαού και όχι το πολιτικό της συμφέρον.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη λύπη της για τους υπουργούς που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός» πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι σκοπεύει να φτάσει τη συμφωνία μέχρι τέλους.

Η πρόταση μομφής

Η επιστολή μομφής που κατέθεσε νωρίτερα ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών κρίνεται με απλή πλειοψηφία, που αντιστοιχεί σε 159 έδρες.

Εάν υπογράψουν τουλάχιστον 47 βουλευτές, η κ. Μέι οφείλει να παραιτηθεί: Θα ακολουθήσει εκλογή νέου κομματικού ηγέτη που θα αναλάβει αυτόματα και την πρωθυπουργία και πιθανώς να οδηγήσει σε ανατροπή της συμφωνίας για το "διαζύγιο" Βρετανίας - ΕΕ.

Σε περίπτωση όμως που δεν περάσει η πρόταση μομφής, η κ. Μέι θα ενισχύσει την θέση της τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Μογκ ηγείται της ομάδας περίπου 60 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών. Σε δηλώσεις του εξέφρασε αισιοδοξία πως ο απαραίτητος αριθμός επιστολών θα κατατεθεί.

Ντόμινο παραιτήσεων

Η επιστολή Μογκ κατατέθηκε στον απόηχο της παραίτησης δύο υπουργών και δύο υφυπουργών της κ. Μέι σε διάστημα λίγων ωρών, μία μόλις ημέρα αφότου η πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η πιο ηχηρή παραίτηση είναι του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος θα ήταν εν πολλοίς αρμόδιος για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Ρεχμάν Τσιστί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit.

Οι παραιτήσεις αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το κατά πόσον η κ. Μέι μπορεί να εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, και συνάμα επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Συντηρητικής ηγέτιδας από την πρωθυπουργία.

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις επιλογές που περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο: «μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση, αυτή τη συμφωνία», είπε.

Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη για συμφωνία αλλά και για "μη-Brexit"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για μια «τελική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, παρά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών από τη βρετανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για μια τελική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

«Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ένα χαμόγελο.

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, ο Τουσκ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές.

«Αν όλα πάνε καλά, θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Brexit», είχε δηλώσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η δραματική έκκληση της Μέι στη Βουλή και οι τρεις επιλογές για το Brexit

Καταιγιστικές εξελίξεις: Ντόμινο παραιτήσεων για το Brexit

Brexit: Άρχισε τη βουτιά η στερλίνα μετά τις παραιτήσεις

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit, αλλάζει η Premier League

SHARE: