Καταιγιστικές εξελίξεις: Ντόμινο παραιτήσεων για το Brexit

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τερέζα Μέι, μετά τις παραιτήσεις υπουργών της για την συμφωνία με την ΕΕ
Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τερέζα Μέι, μετά τις παραιτήσεις υπουργών της για την συμφωνία με την ΕΕ AP

Αυξάνονται οι παραιτήσεις υπουργών της Τερέζα Μέι. Μετά τον υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία και τον υπουργό επιφορτισμένο με το Brexit, σειρά στον χορό των παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση πήρε η υπουργός Εργασίας της Βρετανίας.

Μπορεί η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης να ανακοίνωσε την υπερψήφιση από το υπουργικό συμβούλιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, η σύντομη αυτή νίκη της όμως αποδείχτηκε πύρειος.

Την έντονη χθεσινή φημολογία για δυσαρέσκεια και σφοδρές αντιρρήσεις δέκα υπουργών, διαδέχονται σήμερα απανωτές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης Μέι.

ADVERTISING

Την αρχή έκανε ο αρμόδιος υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει: "Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς φεύγει από την ΕΕ, άσχετα από τις όποιες διατυπώσεις".

Πλέον, πολλοί αναρωτιούνται αν η βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στην θέση της και ειδικά αφού μετά από τρεις παραιτήσεις υπουργών ακολούθησαν η παραίτηση της υφυπουργού για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν και της γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η ανακοίνωση της παραίτησης του αρμόδιου για το Brexit υπουργού της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμβιβάσει "τους όρους της συμφωνίας με τις υποσχέσεις που δώσαμε στην χώρα στις τελευταίες εκλογές".  Σε δήλωσή του στην βρετανική Sun ο Ράαμπ τόνισε: "Δεν θέλω να υποκύψω στον εκβιασμό της χώρας μου"

Την παραίτηση του Ράαμπ ακολούθησε και εκείνη της υφυπουργού του, Σουέλα Μπρέιβερνμαν.

Η συμφωνία "δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Εσθέρ ΜακΒέι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της προσθέτοντας πως δεν μπορεί να στηρίξει μία πρόταση που αφήνει την Βρετανία "παγιδευμένη σε μία τελωνειακή ένωση".

Σε δύσκολη θέση η Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έρχεται πλέον σε δύσκολη θέση και οι σημερινές παραιτήσεις, που δεν αποκλείεται να τις ακολουθήσουν και άλλες, πιθανότατα θα σημάνουν το τέλος της πρωθυπουργίας για την Τερέζα Μέι, η οποία αναμένει βέβαιη ήττα, όταν η συμφωνία φτάσει στο Κοινοβούλιο.  Σημειώνεται πως περισσότεροι από δέκα υπουργοί στο χθεσινό συμβούλιο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην συμφωνία που έφερε η πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η ΕΕ αναμένεται να επικυρώσει και επίσημα την συμφωνία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 25 Νοεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit, αλλάζει η Premier League

Τουσκ: Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

SHARE:

24Media Network