Brexit: Σε θολά νερά η Βρετανία – Πιέσεις για παράταση εξόδου

Brexit: Σε θολά νερά η Βρετανία – Πιέσεις για παράταση εξόδου
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι AP

Στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό συμβούλιο, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Brexit.

Μετά την συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι το βράδυ της Τρίτης, με τους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίπτουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε προτείνει η ίδια, οηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση μομφής πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί υπό ψήφιση την Τετάρτη (21:00 ώρα Ελλάδας), με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πια ανοιχτά.

Στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό συμβούλιο, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Brexit.

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει το πώς θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και τον λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο ραδιόφωνο του BBC. “Προσωπικά, αυτό θα το θεωρούσα λογικό αίτημα”.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι απλά μια “υπόθεση”

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι επί του παρόντος απλά μια “υπόθεση”, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

“Επί του παρόντος αυτό είναι απλά μια υπόθεση”, είπε η Λουαζό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Η Λουαζό είπε ότι δεν γνωρίζει αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ένα “Plan B”. Πρόσθεσε ότι ούτε η Μέι ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν μιλήσει αποφασιστικά υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, είχε δηλώσει στο Sky News ότι η Βρετανία οδεύει προς μια καθυστέρηση στην προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου αποχώρησή της από την ΕΕ και πιθανώς θα διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα όσον αφορά την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ.

“Πιστεύω και φοβάμαι ότι κατευθυνόμαστε προς μια καθυστέρηση και πιθανώς, ναι, μια δεύτερη ψηφοφορία”, δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος είχε πιέσει για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 ως ηγέτης τότε του UKIP.

Παράλληλα,ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα, Τζον ΜακΝτόνελ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να επιτύχει την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, αν διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Είχε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, το πιο πιθανό στη βάση την οποία υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα