Brexit: Σήμα κινδύνου από τη Ντάουνινγκ Στριτ – “Να αλλάξει στάση η ΕΕ”

Brexit: Σήμα κινδύνου από τη Ντάουνινγκ Στριτ – “Να αλλάξει στάση η ΕΕ”
Η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας κυματίζει με φόντο το Big Ben AP

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ η Ντάουνινγκ Στριτ, εκτός αν "αλλάξει τη στάση της ΕΕ".

Η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε “σοβαρή κατάσταση” και ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν αλλάξει ουσιωδώς τη στάση της.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι “ο χρόνος λιγοστεύει” και ότι τώρα φαίνεται πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών αν η ΕΕ δεν αλλάξει ουσιαστικά τις θέσεις της.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απομένει λίγος χρόνος. Είπε ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χωρίσουν φιλικά και ότι οι εμπορικές συναλλαγές του ΗΒ με την ΕΕ θα ακολουθούν όρους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν για την Αυστραλία”, προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τζόνσον.

“Δύσκολη γεφύρωση”

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως επιτεύχθηκε “σημαντική πρόοδος” στις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών, αλλά η γεφύρωση των “μεγάλων διαφορών” αναφορικά με την αλιεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

“Χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, πρέπει να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, ιδίως στον τομέα της αλιείας. Η γεφύρωσή τους θα είναι πολύ δύσκολη“, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτηση στο twitter, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα