Brexit: Βέτο Βορειοιρλανδών στη Μέι - "Ή αυτή ή εμείς"

Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι AP

Αμφίβολο είναι πλέον το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι, αφού το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit πυροδότησε εξέγερση στους κόλπους των Τόρις, ενώ πλέον με ρήξη απειλούν ανοιχτά και οι κυβερνητικοί εταίροι της

Η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΤερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, διεμήνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα, ενώ πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Απομονωμένη η Μέι

Η εικόνα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι αποκαρδιωτική. Είναι πλέον σαφές ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν διαθέτει πια σχεδόν καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για μια πλειοψηφία από τους βουλευτές. Το μπαράζ παραιτήσεων των υπουργών της, την οδήγησε να ξεστομίσει τη φράση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων σε βάρος της, τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και σε επίπεδο των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ του Brexit: "Μπορούμε να αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε (σ.σ. από την ΕΕ) χωρίς συμφωνία. Μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει Brexit".

Όλοι κατά της Μέι

Ο συνασπισμός δυνάμεων και προσώπων που έχει σχηματιστεί απέναντί της είναι αξιοσημείωτος. Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί το μικρό βορειοϊρλανδικό DUP -από την στήριξη του οποίου εξαρτάται η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι- όπως και οι αντάρτες από το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

«Κυρία πρωθυπουργέ, όλη η βουλή αναγνωρίζει ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε. Όμως το Εργατικό Κόμμα κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας, το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) θα ψηφίσει κατά, οι Φιλελεύθεροι θα ψηφίσουν κατά, το DUP, ο σημαντικότερος σύμμαχός μας, θα ψηφίσει κατά. Πάνω από 80 βουλευτές από τα έδρανα των Τόρηδων […] και γίνονται κάθε ώρα και περισσότεροι, θα ψηφίσουν κατά. Ως εκ τούτου είναι μαθηματικά αδύνατο να περάσετε αυτή τη συμφωνία από την Κάτω Βουλή», τόνισε ο ισχυρός βουλευτής των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, Μαρκ Φρανσουά. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά η βρετανή πρωθυπουργός φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποστασίας εναντίον της στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο ακραιφνής οπαδός του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ απείλησε την Τερέζα Μέι με ψήφο δυσπιστίας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εργάζεται για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 48 επιστολών από βουλευτές των Συντηρητικών. Παρά τη σοβαρότητα αυτής της ανταρσίας, θεωρείται μάλλον απίθανο ότι κάποιος υποψήφιος θα είναι σε θέση να συνενώσει υπέρ του την κατακερματισμένη από έριδες κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρηδων.

Κίνδυνοι και ευσεβείς πόθοι

Γεγονός είναι πάντως ότι η βρετανή πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ίσως τώρα πραγματικά να μετανιώνει και να οργίζεται για τις αχρείαστες πρόωρες εκλογές που είχε προκηρύξει πέρυσι, με αποτέλεσμα να απολέσει την κυβερνητική πλειοψηφία που προηγουμένως διέθετε. Επιπλέον η σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει αρχικά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit φαίνεται να μην της βγαίνει. Πολλές από τις τολμηρές διεκδικήσεις της, όπως μια έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ενιαία αγορά, από την Τελωνειακή Ένωση και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φαίνεται ότι έχουν εξασθενήσει και τροποποιηθεί βάσει του κειμένου στο σχέδιο συμφωνίας. Είναι άκρως αμφίβολο ότι το ρίσκο να φέρει τους αντιπάλους της προ τετελεσμένων γεγονότων θα αποφέρει καρπούς για την Τερέζα Μέι. Ο

κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διατηρείται. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να αποτελεί και το ισχυρότερο χαρτί στα χέρια της βρετανής πρωθυπουργού. Εάν το σχέδιο συμφωνίας απορριφθεί ή η ίδια χάσει την εξουσία υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί χάος στη Μ. Βρετανία. Οι πολέμιοι του Brexit ελπίζουν ότι ίσως τότε καταστεί εφικτή η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την καταψήφιση του Brexit. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζει σε πρόωρες εκλογές. Και οι υπέρμαχοι του Brexit εύχονται το όνειρο μιας Μ. Βρετανίας απόλυτα απελευθερωμένης από τα δεσμά της ΕΕ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: 

Με πληροφορίες από Telegraph, ΑΠΕ, Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέι για Brexit: Συμφωνία μέχρι τέλους - Ο δρόμος που χάραξα είναι ο σωστός

Μέι για Brexit: Δίκαιη και συμφέρουσα η συμφωνία

Η δραματική έκκληση της Μέι στη Βουλή και οι τρεις επιλογές για το Brexit

SHARE: