Brexit: 2 εκατομμύρια υπογραφές για επανάληψη του δημοψηφίσματος

default image

Το βρετανικό Κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει την αίτηση, εάν και εφόσον έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές κι αυτή έχει ξεπεράσει (κατά πολύ) το εκατομμύριο. Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια

H ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε τις δύο εκατομμύρια υπογραφές στο Ίντερνετ, όπως αναφέρει ο Independent.

Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου κέρδισε το Brexit, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

 

Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

 

Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα