#Calexit: Η Καλιφόρνια θέλει να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ

default image

#Calexit, το #Lexit (London exit) των Αμερικανικών εκλογών

Λίγους μήνες πριν, ακριβώς μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Λονδρέζοι οι οποίοι είχαν ταχθεί σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής, ζήτησαν από τον δήμαρχό τους να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει σε μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ που καταψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τη νίκη του πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές, οι Καλιφορνέζοι οι οποίοι όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω αποτελούν μαζί με ελάχιστες ακόμη πολιτείες (Όρεγκον, Νεβάδα, Ουάσινγκτον, κ.ά.) την εξαίρεση στον σχεδόν κατακόκκινο κατά τ’ άλλα χάρτη επιθυμούν να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ, ιδρύοντας το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

 

Η καμπάνια Yes California Independence Campaign στοχεύει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2018 με αίτημα την απόσχιση της Καλιφόρνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πλάνο άρχισε να συζητιέται το βράδυ της Τρίτης αμέσως μετά την αναπάντεχη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, και έχει τη στήριξη του Shervin Pishevar, ενός γνωστού επενδυτή που προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία.

Για όσους θεωρούν αυτό το σενάριο αρκετά “τραβηγμένο” έως αδύνατο , το κίνημα Yes, California αναφέρει σε δήλωσή του: ” Η Καλιφόρνια είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είναι πιο ισχυρή οικονιμικά από τη Γαλλία και έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από την Πολωνία. Μπορεί να συγκριθεί και να ανταγωνιστεί ολόκληρες χώρες, όχι μόνο με τις άλλες 49 πολιτείες των ΗΠΑ“.

Ο πρόεδρος του κινήματος και πολιτικός ακτιβιστής, Louis Marinelli, οραματίζεται μια Καλιφόρνια ως κυρίαρχη οντότητα εντός των ΗΠΑ, όπως είναι η Σκωτία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καμία πολιτεία δεν έχει αποσχιστεί από τις ΗΠΑ μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία υπέρ αυτού του σκοπού στο Σακραμέντο.

[Πηγή: Metro, Business Insider]

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα