Χαμάς: Όχι στην ανακωχή αφού δεν ανοίγουν τα σύνορα και δεν σπάει ο αποκλεισμός της Γάζα

default image

Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ, εάν δεν αρθεί πρώτα ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα

“Όλοι ήθελαν να δεχθούμε μια εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίπτουμε και θα το απορρίψουμε και στο μέλλον”, δήλωσε ο Μεσάαλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντόχα.

“Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Χαμάς.

“Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες”, κατήγγειλε ο ίδιος, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν “ακλόνητοι”.

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι ένα από τα αιτήματα της Χαμάς, που επιθυμεί επίσης το άνοιγμα των συνόρων του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ των παλαιστίνιων κρατούμενων.

Ο Μεσάαλ σημείωσε εξάλλου ότι το κίνημά του “δεν είναι αντίθετο” στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν “στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού”.

“Ας συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας και μετά θα αποφασίσουμε για τον χρόνο της εκεχειρίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά ο Μεσάαλ επεσήμανε:

“Ενδιαφερόμαστε πολύ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως αυτή που συμφωνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες ώστε να απομακρύνουμε τους τραυματίες (. . .). Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για τον λαό της Γάζας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα