Χάρι – Μέγκαν: Η οργή της Ελισάβετ και ο κίνδυνος για το ζευγάρι

Χάρι – Μέγκαν: Η οργή της Ελισάβετ και ο κίνδυνος για το ζευγάρι
Η Βασίλισσα της Μ. Βρετανίας, Ελισάβετ AP

"Σεισμό" στη Μεγάλη Βρετανία προκάλεσε η ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν, ότι θα αποποιηθούν τα αξιώματά τους. Τα επόμενα βήματα

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας πληγώθηκε και απογοητεύτηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν ότι σκοπεύουν να αποποιηθούν τα καθήκοντά τους στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας και ότι εφεξής θα περνούν περισσότερο χρόνο στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με μια βασιλική πηγή.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν AP

 

Η ανακοίνωση του ζεύγους, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι αιφνιδίασε την βασίλισσα Ελισάβετ, γιαγιά του Χάρι, και τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο.

«Σκοπεύουμε να αποποιηθούμε (τον ρόλο) των ‘ανώτερων’ μελών της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, συνεχίζοντας να στηρίζουμε τη βασίλισσα», τονίζει το πριγκιπικό ζεύγος στην χθεσινή του ανακοίνωση στο Instagram στην οποία προσθέτει ότι θα ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση.

«Σχεδιάζουμε τώρα να ισορροπήσουμε τον χρόνο μας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τιμάμε το καθήκον μας στη Βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και τις παραδόσεις μας», υπογραμμίζουν ο Χάρι και η Μέγκαν, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δεν έκρυψαν τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν μπροστά στην πίεση των ΜΜΕ, που σχετιζόταν με τα καθήκοντά τους, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβαν τη σχετική απόφαση “έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων και ενδοσκόπησης”.

“Αυτή η γεωγραφική ισορροπία θα μας επιτρέψει να αναθρέψουμε τον γιο μας με εκτίμηση της βασιλικής παράδοσης στην οποία γεννήθηκε, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει στην οικογένειά μας χώρο για να επικεντρωθούμε στο επόμενο κεφάλαιο”, ανέφερε το ζευγάρι.

Επιπλέον, το ζευγάρι θα αποσυρθεί από το αποκαλούμενο ”σύστημα βασιλικού προγράμματος”, με βάση το οποίο οι εκπρόσωποι του Τύπου λαμβάνουν αποκλειστική πρόσβαση για την κάλυψη των βασιλικών υποχρεώσεων με την προϋπόθεση ότι θα μοιράζονται το υλικό που συγκεντρώνουν.

“Το παρόν σύστημα προυπάρχει της δραματικής μεταμόρφωσης του ρεπορτάζ στην ψηφιακή εποχή”, ανέφεραν ο Χάρι και η Μέγκαν.

Τα επόμενα βήματα της Μέγκαν και του Χάρι

Ρεπόρτερ έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ AP

 

Το ζευγάρι ήδη ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την δική του φιλανθρωπική οργάνωση, την οποία ίδρυσε αφού αποχώρησε από το ίδρυμα του δούκα και της δούκισσας του Καίμπριτζ τον περασμένο Ιούνιο. Η οργάνωση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ αναμένεται να είναι παγκόσμια, να συνδέεται με την Αφρική και τις ΗΠΑ–αντί να είναι αμιγώς βρετανική–και να είναι επικεντρωμένη στην γυναικεία χειραφέτηση.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια αντέδρασε στην ανακοίνωση τονίζοντας ότι “κατανοεί” τη βούληση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η αποχώρηση είναι “περίπλοκη” και θα πάρει “χρόνο”.

“Οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν άλλο δρόμο, ωστόσο χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διευθετηθούν περίπλοκα θέματα”, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με το BBC, το ζευγάρι δεν συμβουλεύτηκε κανένα “ανώτερο” μέλος της βασιλικής οικογένειας προτού προβεί στην ανακοίνωση.

Ο Χάρι και η Μέγκαν αναφέρουν ότι θα αναλάβουν έναν “προοδευτικό νέο ρόλο” και βλέπουν με ενθουσιασμό το επόμενο βήμα τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μετατραπούν σε “κατά το ήμισυ βασιλικά μέλη”–όπως τους χαρακτηρίζουν οι βασιλικοί βιογράφοι–και ποιός θα πληρώνει για τα υπερατλαντικά τους ταξίδια.

Βασιλικοί σχολιαστές βλέπουν ομοιότητες με τον Εδουάρδο τον 8ο, ο οποίος το 1936 εγκατέλειψε τον βασιλικό θρόνο για να παντρευτεί την διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον και να ζήσει στη Γαλλία.

Ο 35χρονος Χάρι και η 38χρονη Μέγκαν, μια διαζευγμένη με αφροαμερικανίδα μητέρα, παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2018 στο Κάστρο του Ουίνδσορ και τον περασμένο χρόνο η Μέγκαν έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ.

Η σχέση του ζευγαριού με τα μέσα ενημέρωσης επιδεινώθηκε καθώς πάσχιζε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δεχόταν εξαιτίας του ρόλου του.

Υπήρξαν αρνητικές ιστορίες που σχολίαζαν αρνητικά την χρήση των ιδιωτικών τζετ την ώρα που προωθούσαν περιβαλλοντικούς σκοπούς καθώς και την ανακαίνιση του νέου τους σπιτιού που στοίχισε στους φορολογούμενους 2,4 εκατομμύρια στερλίνες.

Τον Οκτώβριο κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ταμπλόιντ Mail on Sunday σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους.

Τον περασμένο χρόνο, σε ένα ντοκιμαντέρ του ITV η Μέγκαν περιέγραφε την μητρότητα ως έναν “αγώνα” εξαιτίας του υπερβολικού ενδιαφέροντος από τις εφημερίδες. “Δεν με έχουν ρωτήσει πολλοί αν είναι καλά”, δήλωνε τότε.

Ο Χάρι χαρακτήρισε “εκφοβισμό” τη μεταχείριση από τα μίντια της συζύγου του και τη συνέκρινε με εκείνη απέναντι στη μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα λίγο πριν σκοτωθεί σε τροχαίο στο Παρίσι το 1997, όταν η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα για να ξεφύγει από τους παπαράτσι που την κατεδίωκαν.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Όπως δηλώνει στο BBC η καθηγήτρια Κέιτ Γουίλιαμς, μια ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, θα είναι “δύσκολο” για τον Χάρι και την Μέγκαν να έχουν μια “φυσιολογική” ζωή, καθώς το ενδιαφέρον των μίντια για αυτούς θα αυξηθεί μετά την αναπάντεχη αυτή απόφασή τους.

Όπως πρόσθεσε η ίδια στο BBC Breakfast: “Ο Χάρι και η Μέγκαν είναι διεθνείς προσωπικότητες. Η Μέγκαν ήταν ήδη διάσημη λόγω της προηγούμενης καριέρας της ως ηθοποιού καθώς και ο Χάρι, ο οποίος θα γίνει ακόμη ‘πιο σημαντικός’ όταν ο πατέρας του– και αργότερα ο αδελφός του- γίνει βασιλιάς”. Όπως σημειώνει η Γουίλιαμς, στον νέο τους αυτόν ρόλο ο Χάρι και η Μέγκαν θα χρειαστούν ασφάλεια.

Διευκρίνισε ότι για την ασφάλειά τους, όταν θα εκτελούν τα βασιλικά τους καθήκοντα, θα πληρώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία ή το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όταν θα βρίσκονται στον Καναδά τα έξοδα για την ασφάλειά τους θα καλύπτονται από το παγκόσμιο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα.

Η βασιλική σχολιάστρια Πένι Τζούνορ βρίσκει ομοιότητες με τις ενέργειες της Νταϊάνας και χαρακτηρίζει “περισσότερο από περίεργο” το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν συμβουλεύτηκε κανένα βασιλικό μέλος.

“Αυτό θυμίζει την Νταϊάνα όταν ανακοίνωσε ξαφνικά μετά τον χωρισμό της από τον Κάρολο ότι αποποιείται το 50% των φιλανθρωπικών της καθηκόντων χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εργάζονται για τον εαυτό τους, εργάζονται για μια οικογενειακή ‘επιχείρηση’ και το να κάνουν ανακοινώσεις αυτού του είδους χωρίς να συμβουλεύονται κανέναν είναι περισσότερο από αλλόκοτο”.

Ο Χάρι είναι έκτος στη σειρά διαδοχής μετά τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τα τρία του παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα