Χάρι-Μέγκαν: Ο βασιλιάς που είχε παραιτηθεί και ο επόμενος στη διαδοχή του στέμματος

Χάρι-Μέγκαν: Ο βασιλιάς που είχε παραιτηθεί και ο επόμενος στη διαδοχή του στέμματος
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιπ, με μέλη της βασιλικής οικογένειας το 1953. AP

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παραιτούνται από τα βασιλικά τους αξιώματα. Η ιστορία του Εδουάρδου Η' που είχε παραιτηθεί λόγω έρωτα. Πώς έγινε Βασίλισσα η Ελισάβετ. Ποια η σειρά διαδοχής στον θρόνο.

Σαν βόμβα “έπεσε” η είδηση πως ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παραιτούνται από τα βασιλικά τους αξιώματα και πως σκοπεύουν να αποστασιοποιηθούν από τη Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους στον λογαριασμό “sussexroyal” στο Instagram πως θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, χτίζοντας μια νέα ζωή, συνεχίζοντας, όμως, να στηρίζουν την Αυτού Μεγαλειότητα και να τηρούν το καθήκον τους για την Βασίλισσα και την Κοινοπολιτεία.

Η απόφαση του βασιλικού ζεύγους θυμίζει μια άλλη ιστορία αποποίησης των βασιλικών καθηκόντων στο παλάτι, που είναι σχετικά πρόσφατη. Πρόκειται για την παραίτηση του Εδουάρδου Η’ από τα βασιλικά του αξιώματα, η οποία υπήρξε και ο λόγος που η Ελισάβετ πέρασε στη γραμμή διαδοχής και αργότερα έγινε Βασίλισσα.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 10 ετών με τον θείο της, τον Εδουάρδο, πριν εκείνος γίνει Βασιλιάς. AP

Η παραίτηση του Εδουάρδου και η άνοδος της Ελισάβετ

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης.

Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε’ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η’, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, όμως, ο Εδουάρδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της κρίσης που δημιούργησε η απόφασή του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον, η οποία ήταν δύο φορές διαζευγμένη. Ανακοίνωσε την παραίτησή του ενώπιον του αγγλικού λαού και εξήγησε τους λόγους που τον ανάγκασαν σε αυτήν, ενώ έπειτα έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη Σίμπσον.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ το 1952 ASSOCIATED PRESS

Κατά συνέπεια, ο αδερφός του και πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, τον διαδέχτηκε στον θρόνο και έγινε βασιλιάς. Έτσι, η ίδια έγινε διάδοχος του θρόνου και το 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της, στέφθηκε Βασίλισσα . Αν οι γονείς της αποκτούσαν ένα γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.

Η σειρά διαδοχής στον θρόνο

Η παραίτηση των Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα βασιλικά τους αξιώματα δεν επηρεάζει, πάντως, τη σειρά διαδοχής στο στέμμα, καθώς ο Χάρι ήταν ο 6ος στη σειρά για τον θρόνο.

Μετά από την Βασίλισσα Ελισάβετ, σειρά έχει ο γιος της, Κάρολος, ενώ ακολουθεί ο πρωτότοκος γιος του και αδερφός του Χάρι, Πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον απέκτησαν τρία παιδιά, επομένως ακολουθεί ο Πρίγκιπας Τζορτζ, η Πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο Πρίγκιπας Λούις.

Βασιλική Οικογένεια - Γενεαλογικό δέντρο και σειρά διαδοχής BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα