Χάρη στον Αιγύπτιο μπλόγκερ Μάικελ Νάμπιλ

Χάρη στον Αιγύπτιο μπλόγκερ Μάικελ Νάμπιλ

Πάνω από 1900 άνθρωποι πήραν χάρη από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου. Η ιστορία του Μάικελ Νάμπιλ

Χάρη έδωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, σε 1.959 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί από στρατοδικεία, περιλαμβανομένου του μπλόγκερ Μάικελ Νάμπιλ, με την ευκαιρία του ενός έτους από την εξέγερση στη χώρα

Ο ιστολόγος Μάικελ Νάμπιλ έλαβε χάρη με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την εξέγερση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντελ αλ Μούρσι.

"Ελήφθη η απόφαση να δοθεί χάρη στον Μάικελ Νάμπιλ και σε 1.959 ακόμη κρατούμενους με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της εξέγερσης", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μία δικαστική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Νάμπιλ είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο σε τριετή φυλάκιση από στρατοδικείο επειδή στο ιστολόγιό του είχε επικρίνει τον αιγυπτιακό στρατό. Η ποινή του μειώθηκε σε δύο χρόνια έπειτα από έφεση που άσκησε στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Νάμπιλ είχε γράψει τον Μάρτιο στο ιστολόγιό του ότι ο στρατός, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ, προστατεύει τα δικά του συμφέροντα και όχι αυτά του λαού. Η σύλληψη και η καταδίκη του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου στις 25 Δεκεμβρίου η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε αφήσει ελεύθερο τον μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντελφάταχ, έπειτα από δύο μήνες κράτησης. Ο Αμπντελφάταχ κατηγορείτο ότι υποκίνησε βίαια επεισόδια στις 9 Οκτωβρίου στη διάρκεια μίας διαδήλωσης Κοπτών που διαμαρτύρονταν για τον εμπρησμό μίας εκκλησίας.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι καταδικασθέντες που έλαβαν χάρη έχουν αφεθεί ακόμη ελεύθεροι, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο επίσης πόσοι ακτιβιστές και διαδηλωτές που έχουν καταδικαστεί από στρατοδικεία εξακολουθούν να κρατούνται.

SHARE:

24Media Network