Charlie Hebdo: Επτά χρόνια από την αιματηρή επίθεση

Charlie Hebdo: Επτά χρόνια από την αιματηρή επίθεση
Επίθεση στα γραφεία Charlie Hebdo AP

Επτά χρόνια συμπληρώνονται από το χτύπημα στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου, στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Επτά χρόνια συμπληρώνονται από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η συγκεκριμένη επίθεση άλλαξε μια για πάντα την Ευρώπη, αφού σηματοδότησε επί της ουσίας, την έναρξη των αιματηρών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ISIS, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2015 όταν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι, οι τζιχαντιστές Chérif και Saïd Kouachi, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo στον αριθμό 10 της οδού Νικολά Απέρ και άνοιξαν πυρ. Λίγο πριν, οι ένοπλοι άντρες είχαν κάνει ένα μικρό λάθος, αφού είχαν μπει στα γραφεία του αρχείου του Charlie Hebdo στον αριθμό 6 της ίδιας οδού και είχαν ρωτήσει φωνάζοντας αν ήταν εκεί τα γραφεία του περιοδικού.

Όταν τα αδέρφια Κουασί εισέβαλαν στα “σωστά” γραφεία, υποχρέωσαν την σκιτσογράφο Κορίν “Κοκό” Ρεΐ να πληκτρολογήσει τον κωδικό πρόσβασης για την πόρτα και τότε ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, που είχαν ως πρώτο θύμα τον εργαζόμενο συντήρησης Frédéric Boisseau που βρισκόταν στην υποδοχή. Έπειτα ανάγκασαν με την απειλή όπλου τη Ρεΐ να τους οδηγήσει στο γραφείο των συντακτών, όπως και έγινε.

"Je suis Charlie" - Έκφραση αλληλεγγύης στα θύματα της επίθεσης ισλαμιστών εξτρεμιστών στο περιοδικό Chralie Hebdo το 2015 AP

Εκείνη τη μέρα 15 μέλη του προσωπικού είχαν συνέλευση, την πρώτη ετήσια του Charlie Hebdo, σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου. Οι δημοσιογράφοι είχαν ακούσει τους πυροβολισμούς, αλλά δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί, μέχρι που οι ένοπλοι εισέβαλαν στο γραφείο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ” (ο θεός είναι μεγάλος), σκοπεύοντας τα κεφάλια τους και εκτελώντας τους.

Οι ένοπλοι είχαν ρωτήσει ποιος είναι ο Charb και έπειτα άνοιξαν πυρ. Οι πυροβολισμοί, που είχαν διάρκεια πέντε με δέκα λεπτά, είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες του Διευθυντή Σύνταξης Stephane Charbonnier, γνωστού ως Charb, του αστυνομικού – σωματοφύλακά του, Franck Brinsolaro, των σκιτσογράφων Cabu, Tignous, Philippe Honoré και Georges Wolinski, του οικονομολόγου – αρθρογράφου Bernard Maris, του Mustapha Ourrad, της ψυχαναλύτριας Elsa Cayat και ενός επισκέπτη που βρισκόταν στη συνεδρίαση, του Michel Renaud.

Οι δράστες ήξεραν καλά τι έκαναν, αφού φέρεται να φώναζαν τα θύματα με τα ονόματά τους προτού τους εκτελέσουν. Η Ρεϊ και ο Laurent Léger επέζησαν όταν κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία, παρακολουθώντας τις δολοφονίες των συναδέλφων τους. Η Sigolène Vinson, επίσης, επέζησε, όταν ο ένας από τους δύο την στόχευσε, αλλά τελικά την άφησε λέγοντάς της ότι δεν τη σκοτώνει γιατί είναι γυναίκα, ενώ της είπε να διαβάσει το Κοράνι. Άλλοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι επέζησαν, όταν έτρεξαν στην ταράτσα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης AP

Αφού σκότωσαν και έβαψαν με αίμα τα γραφεία, οι δράστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με αυτοκίνητο, ήρθαν αντιμέτωποι με περιπολικό της αστυνομίας. Αφού αντάλλαξαν πυρά, ένας εκ των αστυνομικών, ο Ahmed Merabet, έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος και ο ένας από τους δύο δράστες τον πλησίασε και τον εκτέλεσε εξ επαφής με σφαίρα στο κεφάλι. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους συνολικά 12 άνθρωποι.

Τα ανατριχιαστικά βίντεο:

Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας:

Επίθεση στα γραφεία Charlie Hebdo AP

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα