Χειμερινή θύελλα στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κάνσας

Χειμερινή θύελλα στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κάνσας

Μια ασυνήθιστα ισχυρή χιονοθύελλα χτύπησε τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, απειλώντας περίπου τα δύο τρίτα της χώρας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι το ύψος του χιονιού θα φτάσει τα 30 εκατοστά.

Η χειμερινή θύελλα ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία και πολλές κρατικές υπηρεσίες στο Κάνσας, όπου ο κυβερνήτης Σαμ Μπρόουνμπακ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές της πολιτείας αλλά και στο γειτονικό Μισσούρι συμβούλευσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ( NWS) προειδοποίησε για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ταξιδιού». Μια βασική οδική αρτηρία που συνδέει το Κάνσας Σίτι με το Σεντ Λιούις έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις λόγω της κακής ορατότητας και τις ολισθηρότητας του δρόμου που προκάλεσε αρκετά ατυχήματα. Πολυάριθμα επιπλέον ατυχήματα έχουν αναφερθεί και στο Μισούρι.

Περίπου 20 εκατοστά χιονιού είχε πέσει στην περιοχή του Κάνσας Σίτι από αργά το απόγευμα, ενώ σύμφωνα τις καιρικές προβλέψεις η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί. «Στην πόλη του Κάνσας και στο ανατολικό Κάνσας θα πέσει πολύ χιόνι», δήλωσε ο Γκρέγκ Κάρμπιν μετεωρολόγος της NWS.

Το χιόνι και ο πάγος είναι χαρακτηριστικά του καιρού που θα μεταφερθούν μέσω των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών στα βόρειο- ανατολικότερα της χώρας στην Πενσυλβάνια , τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Αγγλία , σημειώνουν οι μετεωρολόγοι. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε ολόκληρη την κοιλάδα του Tενεσί και το Οχάιο. Προβλήματα με τις κακές καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζει επίσης το Αρκάνσας και η Οκλαχόμα.

Σχεδόν 8.000 πτήσεις καθυστέρησαν σε όλη τη χώρα την Τρίτη το απόγευμα και περισσότερες από 1.640 ακυρώθηκαν, σύμφωνα με το Flightaware.com , μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: