Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τα πρώτα εμβόλια Νιγηρία, Κένυα και Ρουάντα

Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τα πρώτα εμβόλια Νιγηρία, Κένυα και Ρουάντα
Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Κένυα AP

Πανηγυρισμοί του κόσμου από διάφορες χώρες της Αφρικής που παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η Νιγηρία, η Κένυα και η Ρουάντα ξεκίνησαν σήμερα να εμβολιάζουν τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την Covid-19, καθώς η Αφρική, η φτωχότερη ήπειρος του κόσμου που αριθμεί 1,3 δισεκ. κατοίκους, εντείνει τις εκστρατείες ανοσοποίησης.

Μολονότι ορισμένες πλούσιες, δυτικές χώρες, έχουν ήδη εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους, πολλά αφρικανικά κράτη ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει δόσεις και δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Σε κάποιες χώρες, όπως στην Γκάνα και τη Ρουάντα, ο μηχανισμός COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, η συμμαχία GAVI για τα εμβόλια και άλλοι φορείς έχουν καταφέρει να παραδώσουν αρκετές χιλιάδες δόσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνω όταν το θελήσει ο Θεός επειδή ο κορονοϊός δεν μπορεί να με σκοτώσει τώρα», είπε η 90χρονη Στέφανι Νιρανκουρίτσα, στηριζόμενη στο μπαστούνι της, αφού εμβολιάστηκε σε ένα κέντρο υγείας στα ανατολικά προάστια του Κιγκάλι, της πρωτεύουσας της Ρουάντας.

Η Ρουάντα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που χρησιμοποιεί τα εμβόλια της Pfizer, τα οποία συντηρούνται σε θερμοκρασίες βαθιάς ψύξης. Η κυβέρνηση του προέδρου Πολ Καγκάμε, που υπερηφανεύεται για την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτύχει –αν και συχνά επικρίνεται για τις αυταρχικές μεθόδους της– εγκατέστησε ειδικές υποδομές για να φυλάσσονται τα συγκεκριμένα εμβόλια στην απαιτούμενη θερμοκρασία των -70 βαθμών Κελσίου. Η Ρουάντα έχει παραλάβει επίσης εμβόλια της AstraZeneca, μέσω του μηχανισμού COVAX και σχεδιάζει να εμβολιάσει το 30% των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ξεκίνησε σήμερα να εμβολιάζει γιατρούς και νοσηλευτές με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ελπίζει ότι φέτος θα εμβολιαστούν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 200 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της.

«Θέλω να εμβολιαστούν όλοι», είπε ο Νγκονγκ Σίπριαν, ένας 42χρονος γιατρός, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παρευρισκόμενων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι θα εμβολιαστεί αύριο, Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα εμβόλια.

Η Νιγηρία παρέλαβε την Τρίτη 3,92 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του COVAX, όμως αυτός ο μηχανισμός θα καλύψει μόνο το 20% του πληθυσμού σε ορισμένες από τις χώρες που στηρίζει. Αναμένεται ότι θα λάβει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δόσεις από την Αφρικανική Ένωση και άλλες 100.000 του ινδικού εμβολίου Covishield, ως δωρεά.

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν και οι Κενυάτες τους πρώτους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν σήμερα, αφού το Ναϊρόμπι παρέλαβε 1 εκατομμύριο δόσεις μέσω του COVAX. «Αισθάνομαι περίφημα», είπε ο Πάτρικ Άμοθ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

Η Κένυα, η οποία επιδιώκει να αναζωογονήσει την οικονομία της που βασίζεται στον τουρισμό, σχεδιάζει να εμβολιάσει 1,25 εκατομμύριο ανθρώπους μέχρι τον Ιούνιο και άλλα 9,6 εκατομμύρια κατά την επόμενη φάση. «Αυτό ίσως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας», είπε η Σούζαν Μοτσάτσι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υγείας.

Η γειτονική Ουγκάντα παρέλαβε σήμερα μια πρώτη παρτίδα 864.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca και ελπίζει ότι θα ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης στις 10 Μαρτίου.

Μέχρι και χθες, Πέμπτη, στην Αφρική συνολικά είχαν καταγραφεί σχεδόν 4 εκατομμύρια μολύνσεις και 104.000 θάνατοι από την Covid-19. Περισσότερο έχει πληγεί η Νότια Αφρική, που μετρά 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θανάτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version