Χιλή: Μετά το ξύλο, αύξηση κρατικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων

O Σεμπάστιαν Πινιέρα
O Σεμπάστιαν Πινιέρα AP

Με την κοινωνική αναταραχή να μην σταματά μετά από 47 ημέρες η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής Ιγνάσιο Μπριόνες παρουσίασε τη Δευτέρα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 2,4 δισεκ. δολάρια προορίζονται για την ανέγερση ή τη συντήρηση υποδομών, καθώς η οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της την τελευταία δεκαετία το τελευταίο διάστημα, εν μέσω των ταραχών και των μαζικών διαδηλώσεων.

Ο Μπριόνες ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί προς τα κάτω την επίσημη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ (από 2% στις αρχές Νοεμβρίου) το 2019. «Αυτοί δεν είναι απλά αριθμοί. Σημαίνουν ότι χιλιάδες εταιρείες και θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα», προειδοποίησε ο Μπριόνες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαντιάγο. 

ADVERTISING

Η κοινωνική κρίση στη Χιλή, που διαρκεί πλέον 47 ημέρες, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η οποία «απαιτεί την ανάληψη δράσης από το κράτος, που προωθεί μια φιλόδοξη δημοσιονομική πολιτική για το 2020.

"Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα προβλέπει κονδύλια ύψους 5,5 δισεκ. δολαρίων", τόνισε ο Μπριόνες, την ίδια ημέρα που η κεντρική τράπεζα ανακοίνωνε την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στη Χιλή (–3,4%) λόγω της κρίσης, τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας δεκαετίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την αύξηση των κρατικών δαπανών το 2020 κατά περίπου 3 δισεκ. δολάρια, ενισχύσεις 1,9 δισεκ. δολαρίων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διάφορα προγράμματα για τις υποδομές ύψους 525 εκατ. δολαρίων, ιδίως για την επισκευή σταθμών του μετρό του Σαντιάγο, που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από την έναρξη της κρίσης τη 18η Οκτωβρίου. 

Το πρόγραμμα επενδύσεων της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αναμένεται να «δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας την επόμενη χρονιά», είπε ο Μπριόνες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
SHARE:

24Media Network