Χιλή: Οι υποψήφιοι της αριστεράς και την ακροδεξιάς στον β' γύρο των εκλογών

Εκλογές στη Χιλή.
Εκλογές στη Χιλή. AP

Ο Χοσέ Αντόνιο Καστ απο την ακροδεξιά και ο Γκαμπριέλ Μπόριτς από την αριστερά είναι μπροστά στον 1ο γύρο των εκλογών στη Χιλή.

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, και αυτός της αριστεράς, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, προηγούνται μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Χιλή, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική αρχή.

Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, ο Καστ προηγήθηκε του Μπόριτς κατά 28% έναντι 25,6%. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον επόμενο μήνα.

Με δεδομένο ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο Καστ, απολογητής της νεοφιλελεύθερης «οικονομικής κληρονομιάς» της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, και ο Μπόριτς, 35 ετών, αιχμή του δόρατος στις διαδηλώσεις του 2011 με κεντρικό αίτημα να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα παιδείας, που υπόσχεται να αναμορφώσει το σύστημα laissez-faire της Χιλής, οδεύουν να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

Μάλλον απρόσμενη εξέλιξη αποτελεί το ότι ο Φράνκο Παρίσι, φιλελεύθερος οικονομολόγος που ζει στις ΗΠΑ και δεν πήγε στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναδεικνύεται τρίτος, με το 13,6% των ψήφων. Αυτό ενδέχεται να είναι καλός οιωνός για τον κ. Καστ, καθώς στο πεδίο της οικονομίας μοιράζεται αρκετές απόψεις με τον κ. Παρίσι.

Η κεντροαριστερή υποψήφια Γιάσνα Προβόστε και ο κεντροδεξιός Σεμπαστιάν Σίτσελ καταλαμβάνουν αντίστοιχα την τέταρτη και την πέμπτη θέση, με 12,36% και 11,96% των ψήφων αντίστοιχα.

Ο Σίτσελ, ο οποίος αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Καστ για να τον συγχαρεί, ξεκαθάρισε ότι θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ταχθούν εναντίον του κ. Μπόριτς στον δεύτερο γύρο, διότι «δεν θέλω η άκρα αριστερά να κερδίσει στη Χιλή».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
SHARE:

24Media Network