Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Κίεβο

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Κίεβο

Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν  στο Κίεβο μετά την έκκληση κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητώντας να διοργανωθούν εκλογές για να πληρωθεί η θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Διαδηλωτές υπό τον Κλίτσκο και δύο ακόμη ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης πριν συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να ζητήσουν από τους βουλευτές να ορίσουν την ημερομηνία της εκλογής.

"Κανένας τόπος, πόσο μάλλον η πρωτεύουσα της χώρας δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μια νόμιμα εκλεγμένη αρχή. Γι' αυτόν τον λόγο ζητούμε να οριστεί σήμερα η ημερομηνία των εκλογών" στη δημαρχία και το δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ο Κλίτσκο σε ομιλία του.

Η αντιπολίτευση, που έχει σημαντική υποστήριξη στο Κίεβο, κατηγορεί τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές ότι αρνούνται να ορίσουν την ημερομηνία των εκλογών αυτών από φόβο μήπως τις χάσουν.

Εξελέγη το 2006 και επανεξελέγη δύο χρόνια αργότερα στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν ο δήμαρχος του Κιέβου Λεονίντ Τσερνοβέτσκι, γνωστός για τις υπερβολές του, παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2012, μια απόφαση που επικυρώθηκε τον Ιούλιο από το δημοτικό συμβούλιο.

Η πρωτεύουσα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων, διοικείται έκτοτε από τον επικεφαλής της διοίκησης του δήμου Αλεξάντρ Ποπόφ, που διορίστηκε στη θέση αυτή το 2010 από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ταυτόχρονα στέρησε από τον δήμαρχο τις βασικές εξουσίες του.

Ο Ποπόφ επικρίθηκε έντονα, κυρίως για την κακοδιαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε όταν από τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις παρέλυσε η πόλη τον Μάρτιο.

SHARE:

24Media Network