Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία δικαιολόγησε τον πυροβολισμό - "Ιδιαίτερα βίαιοι διαδηλωτές"

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ AP

Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση αντλιών και τον πυροβολισμό που σημειώθηκαν στη διαδήλωση της Κυριακής. Αναφέρουν πως αναγκάστηκαν να τραβήξουν τα όπλα τους, λόγω της βιαιότητας των διαδηλωτών.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δικαιολόγησε τη χρήση αντλιών νερού και όπλου από έναν αστυνομικό, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους «ιδιαίτερα βίαιους» διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Κυριακή στη συνοικία Τσούεν Γουάν ήταν από τις πιο βίαιες που έχουν σημειωθεί από τον Ιούνιο που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρώην βρετανική αποικία.

ADVERTISING

Μόλις έπεσε η νύκτα την Κυριακή μια ομάδα αστυνομικών βρέθηκε περικυκλωμένη από διαδηλωτές που κρατούσαν μεταξύ άλλων και τούβλα και τους απειλούσαν, εξήγησε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ένας αστυνομικός έπεσε στο έδαφος εξαιτίας των πολλών χτυπημάτων που δέχθηκε, γεγονός που ανάγκασε τους έξι συναδέλφους του να τραβήξουν τα όπλα τους και «να ρίξουν ένα προειδοποιητικό πυροβολισμό στον αέρα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά από την έναρξη της κρίσης, προκαλώντας ανησυχία ότι η κατάσταση ενδέχεται να πάρει μια ακόμη πιο βίαιη τροπή.

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ AP

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης τη χρήση για πρώτη φορά δύο οχημάτων που φέρουν αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

«Η κλιμάκωση των παράνομων και βίαιων ενεργειών των ακραίων διαδηλωτών δεν είναι μόνο εξοργιστική, αλλά επίσης ωθεί το Χονγκ Κονγκ στο χείλος μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης», επεσήμανε από την πλευρά της η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής.

Δεκαπέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Είκοσι εννέα άνδρες και 7 γυναίκες συνελήφθησαν, ηλικίας 12 με 48 ετών, για αδικήματα όπως παράνομη συνάθροιση, κατοχή όπλων και επίθεση εναντίον της αστυνομίας.

«Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να χωρίζονται από τους βίαιους διαδηλωτές», τόνισε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία, δεσμευόμενη να λάβει «αυστηρά μέτρα» προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των ενεργειών.

Η χρήση πραγματικής σφαίρας προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης του Χονγκ Κονγκ και έβαλε φωτιά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ AP

Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησε με μια ειρηνική πορεία εκατοντάδες ανθρώπων που κρατούσαν ομπρέλες στη συνοικία Τσούεν Γουάν, προτού ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών --ντυμένων στα μαύρα και φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και κράνη-- και της αστυνομίας, με την ανταλλαγή βόμβων μολότοφ και δακρυγόνων.

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, συγκλονίζεται από τον Ιούνιο από την πιο σοβαρή πολιτική της κρίση μετά την επιστροφή της στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Το κίνημα ξεκίνησε από την αντίθεση σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πλέον έχει ανασταλεί, εξελίχθηκε σε μια πιο ευρεία εκστρατεία υπέρ ενός πιο δημοκρατικού συστήματος και υπέρ της προστασίας των ελευθεριών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κλιμάκωση στο Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία κάνει χρήση αντλιών νερού και πυροβολεί

Χονγκ Κονγκ: Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει διαδήλωση

Διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ-Κονγκ

Facebook και Twitter "υποστηρίζουν" τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

SHARE:

24Media Network