Χωρίς κοινή γραμμή η ΕΕ για την Κίνα – Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου η συζήτηση

Χωρίς κοινή γραμμή η ΕΕ για την Κίνα – Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου η συζήτηση
Κίνα - ΕΕ ap

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία για την Ουκρανία, με τη συζήτηση να απασχολεί τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Πώς διαφοροποιούνται Γαλλία και Γερμανία σε σχέση με συμφωνίες με το Πεκίνο.

Διαρκή είναι τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ευρώπης και Κίνας, ενώ αίσθηση προκαλούν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε επιμέρους θέματα που καθορίζουν τη στάση τους απέναντι σε συμφωνίες με το Πεκίνο, αλλά και ζητήματα που άπτονται συνολικά της εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της στάσης των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίες διαφωνούν τώρα και για το αν θα αναβιώσουν μια επενδυτική συμφωνία που πλησιάζει στο τέλος της με την Κίνα, όπως σημειώνει το POLITICO.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία για την Ουκρανία πυροδότησαν πόλεμο δηλώσεων και νέα ψύχρανση μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ και της Κίνας, ενώ ο Σαρλ Μισέλ προανήγγειλε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην Κίνα

Για τη Γαλλία, η αναβίωση της λεγόμενης Συνολικής Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Κίνας (CAI) είναι “λιγότερο επείγουσα” και “απλώς δεν είναι εφικτή”, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της “επανενεργοποίησης” της συμφωνίας, η οποία σταμάτησε αμέσως μετά την ανακοίνωσή της στα τέλη του 2020, αφού το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή του άσκησαν κριτική για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Πεκίνο έχει αποδειχθεί ικανό στο να βάζει εμπόδια στην ΕΕ προκειμένου να την αποτρέψει να αναπτύξει μια ενιαία πολιτική για την Κίνα, χρησιμοποιώντας απειλές που κυμαίνονται από πιθανές απαγορεύσεις στο γαλλικό και ισπανικό κρασί μέχρι προειδοποιήσεις ότι η Κίνα θα αγοράζει αμερικανικά αεροσκάφη Boeing αντί για γαλλικά Airbus.

Η διαφωνία σχετικά με την CAI είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα της απόκλισης σχετικά με την πολιτική της Κίνας στην Ευρώπη, όπου το Πεκίνο έχει “φλερτάρει” επιδέξια με διάφορες χώρες και τις έχει φέρει αντιμέτωπες μεταξύ τους σε παιχνίδια διαίρει και βασίλευε την τελευταία δεκαετία.

Έπειτα από επτά χρόνια βασανιστικών διαπραγματεύσεων, η CAI εγκρίθηκε εσπευσμένα από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγελα Μέρκελ στο τέλος της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ στα τέλη του 2020.

Η Μέρκελ επεδίωξε να σφραγίσει τη συμφωνία και να καλοπιάσει το Πεκίνο προτού η Ουάσινγκτον ασκήσει πίεση για να την εμποδίσει, προκαλώντας ένταση με την επερχόμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Γερμανία ήταν επί μακρόν ο πιο φανατικός υποστηρικτής της CAI λόγω της κλίμακας των επενδύσεων της στην Κίνα, ιδίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών προϊόντων.

Η CAI θα διευκόλυνε οριακά τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην Κίνα και να προστατεύσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία εκεί. Αλλά οι επικριτές της κατήγγειλαν την αδύναμη προστασία των εργαζομένων και αμφισβήτησαν σε ποιο βαθμό κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς ευρωπαίους βουλευτές σε αντίποινα για την κριτική που άσκησαν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανήσυχη περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Τότε η συμφωνία, η οποία απαιτεί επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπήκε στον “πάγο”, με τον Σολτς να φαίνεται σήμερα διατεθειμένος να την “ξεπαγώσει”.

ΕΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία για την Ουκρανία

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του πρεσβευτή έγιναν αντιληπτές ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας των πρώην σοβιετικών κρατών από χώρες της ΕΕ, κυρίως με σοβιετικό παρελθόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του σχετικά με το αν η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας ή όχι, ο Κινέζος πρεσβευτής στο Παρίσι Λου Σαγέ δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γαλλική τηλεόραση πως ιστορικά ήταν μέρος της Ρωσίας την οποία προσέφερε στην Ουκρανία ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει ο Λου Σαγέ.

Πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις. «Είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφκσι και συνέχισε λέγοντας πως ελπίζει πως «τα αφεντικά αυτού του πρεσβευτή θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους».

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε πως τέτοια σχόλια είναι «εντελώς απαράδεκτα» και πρόσθεσε πως οι τρεις Βαλτικές χώρες -που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης- θα καλέσουν τους πρεσβευτές τις Κίνας στις πρωτεύουσές τους αργότερα σήμερα προκειμένου να ζητήσουν επίσημα διευκρινίσεις και να ελέγξουν αν η θέση της έχει αλλάξει.

Η Γαλλία και οι τρεις Βαλτικές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχόλια του Λου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως μια «πολύ αυστηρή» συζήτηση θα λάβει χώρα με τον Κινέζο πρεσβευτή στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αργότερα σήμερα.

Ο Λου έχει κληθεί αρκετές φορές στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων γιατί είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Γαλλία εγκατέλειψε τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και είχε αποκαλέσει έναν σημαντικό Κινέζο ακαδημαϊκό σε γαλλικό κέντρο σκέψης «τρελή ύαινα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η στάση του Λου αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος, η Μάο Νινγκ είπε πως η θέση της Κίνας στο θέμα αυτό είναι αντικειμενική και δίκαιη.

«Η Σοβιετική Ένωση ήταν ομοσπονδιακό κράτος, και, εξωτερικά ως σύνολο, είχε το καθεστώς του υποκειμένου του διεθνούς δικαίου, άρα αντιστρόφως, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι διάφορες δημοκρατίες έχουν καθεστώς κυρίαρχων κρατών», είπε.

Και μόνο τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να γίνουν επίσημα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

«Η χώρα που αναφέρατε είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη και άλλες χώρες είναι «χωρίς τέλος» ακριβώς όπως οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι «χωρίς όρια», δήλωσε ξεχωριστά ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, καθησυχάζοντας κάπως για την ουδετερότητα της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν είναι σαφές πότε ο Φου Κονγκ, ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, έδωσε τη συνέντευξη στην κινεζική εφημερίδα The Paper.

Σαρλ Μισέλ: Οι σχέσεις με την Κίνα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως στη σημερινή σύνοδο η 27μελής Ένωση θα «αξιολογήσει και θα επαναρρυθμίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα» και πως τα σχόλια του Κινέζου πρεσβευτή θα είναι μέρος της συζήτησης.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την Κίνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως διαφωνεί με τα σχόλια του Λου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Λου «ατόπημα» και είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη στάση της Ένωσης απέναντι στην Κίνα και τις μελλοντικές σχέσεις της με τη χώρα στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

«Η πολιτική ΕΕ-Κίνας θα βρίσκεται στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου μας τον Ιούνιο», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτηση στο Twitter.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση αυτή υπό την ηγεσία του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα