Χρήση μάσκας και περιορισμοί στα μπαρ - Ένα παράδειγμα για την Ελλάδα

Κλειστό εστιατόριο στη Φλόριντα
Κλειστό εστιατόριο στη Φλόριντα AP PHOTO/WILFREDO LEE

Πώς η χρήση της μάσκας και το κλείσιμο των μπαρ έφερε μείωση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες Πολιτείες των ΗΠΑ μετά την έξαρση που παρατηρήθηκε από το reopening.

Παρά τους πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου μήνα παρουσιάζουν πτωτική τάση, πράγμα που σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times οφείλεται στα νέα περιοριστικά και προληπτικά μέτρα που πήρε η χώρα για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

Μολονότι υπήρξε μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι μολύνσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται σταδιακά στις ΗΠΑ.

ADVERTISING

Σε όσες πολιτείες έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο υπήρξε ένας κοινός παρονομαστής: Η αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούσε τόσο στη χρήση της μάσκας όσο και στο κλείσιμο των μπαρ, των γυμναστηρίων και των χώρων κοινωνικών εκδηλώσεων, αποφασίζοντας να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο και να "παγώσουν" το άνοιγμα των χώρων όπου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διασπορά του ιού.

Τα δεδομένα μάλιστα επιβεβαιώνονται και από τους επιστήμονες, οι οποίοι εξηγούν ότι η μείωση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την μείωση των τεστ, αλλά φαίνεται από τη μείωση των νοσηλειών και των θετικών αποτελεσμάτων από όσα τεστ διενεργούνται.

Στη Φλόριντα για παράδειγμα, όπου το άνοιγμα των μπαρ τον περασμένο Ιούλιο έφερε έξαρση των κρουσμάτων στους νέους, η απόφαση για νέο κλείσιμο των καταστημάτων είχε αποτελέσματα. Ανάλογα αποτελέσματα έφερε το προσωρινό "λουκέτο" αλλά και η αυστηροποίηση ως προς τη χρήση της μάσκας και στην Αριζόνα, τουλάχιστον στις περισσότερες και μεγαλύτερες πόλεις της.

Στη Νέα Ορλεάνη, από τις περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο τον Απρίλιο και είδαν το δεύτερο πικ να έρχεται τον Ιούλιο, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα του περασμένου μήνα απέδωσε. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, αλλά γίνονται αυστηρές συστάσεις για τη χρήση της, όπως στη Νότια Καρολίνα, τα αποτελέσματα ήταν άμεσα.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ, έστω και κατ' αναλογία, δεν απέχει πολύ από αυτό της Ελλάδας. Το άνοιγμα των μπαρ μετά το ολικό lockdown του Απριλίου ήταν ένας από τους λόγους όπου οι άνθρωποι συναθροίστηκαν και οδήγησε σε έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Μένει να δούμε αν η απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων (σε συγκεκριμένες ώρες και περιοχές) σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση για τη χρήση της μάσκας θα έχουν και εδώ αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network