Colin Pitchfork: Ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε χάρη στο DNA αποφυλακίζεται – Είχε βιάσει και δολοφονήσει δύο παιδιά

Colin Pitchfork: Ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε χάρη στο DNA αποφυλακίζεται – Είχε βιάσει και δολοφονήσει δύο παιδιά
@2021 shutterstock

Ο δράστης διπλής δολοφονίας, Colin Pitchfork, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Parole, βγαίνει από τη φυλακή με περιορισμούς.

O Colin Pitchfork, ο άνδρας που σκότωσε και βίασε δύο παιδιά τη δεκαετία του ’80, πρόκειται να αποφυλακιστεί, καθώς το Συμβούλιο Αποφυλάκισης της Βρετανίας, απέρριψε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για επανεξέταση της αμφιλεγόμενης αυτής απόφασης.

Ο 61χρονος πλέον δολοφόνος, είχε καταδικαστεί το 1988 με τις βαριές κατηγορίες του βιασμού και του στραγγαλισμού για δύο 15χρονα κορίτσια, τη Lynda Mann και τη Dawn Ashworth στο Leicestershire της Βρετανίας, το 1983 και το 1986, αντίστοιχα. Ο δικαστής είπε τότε, ότι οι δολοφονίες ήταν «ιδιαίτερα σαδιστικές» και αμφέβαλε αν ο Pitchfork θα απελευθερωνόταν ποτέ.

Τη χρονιά της πρώτης δολοφονίας, ο δράστης ήταν 22 ετών, εργαζόταν ως αρτοποιός και ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά. Τον Νοέμβριο του 1983, στο χωριό Narborough, άφησε τον γιο του να κοιμάται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να βιάσει και να στραγγαλίσει τη 15χρονη Lynda. Στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι και έβαλε το γιο του για ύπνο. Το νεκρό σώμα της Lynda βρέθηκε το επόμενο πρωί πεταμένο σε ένα απομακρυσμένο μονοπάτι.

Τον Ιούλιο του 1986, στο χωριό Enderby, βίασε και δολοφόνησε την Dawn. Η ιατρός που εξέτασε το σώμα της, το οποίο βρέθηκε θαμμένο κάτω από κλαδιά σε ένα χωράφι, δύο ημέρες μετά την επίθεση, είπε ότι τα σημάδια δείχνουν ότι το θύμα είχε δεχθεί «βάναυση σεξουαλική επίθεση».

Ο Pitchfork, ήταν ο πρώτος άνδρας που κατηγορήθηκε για δολοφονία βάσει αποδείξεων DNA. Εκείνη τη περίοδο είχαν κληθεί από τις Αρχές 5.000 άνδρες από τρία χωριά για να δώσουν δείγμα από αίμα ή σάλιο. Στην αρχή ο δράστης, είχε επιδιώξει να αποφύγει τη δικαιοσύνη ζητώντας από συνάδελφό του να κάνει το τεστ για αυτόν.

Στις αρχές του Ιουνίου του 2021, το Συμβούλιο που εξετάζει τα αιτήματα αποφυλάκισης, και αποτελεί ανεξάρτητο σώμα, αποφάσισε ότι ο Pitchfork θα μπορούσε να απελευθερωθεί με άδεια, υποστηρίζοντας την απόφασή τους, στο ότι η συμπεριφορά του στη φυλακή ήταν “θετική και είχε κάνει εκτεταμένες προσπάθειες για να βοηθήσει άλλους”.

Βέβαια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Guardian, ο γραμματέας δικαιοσύνης, Robert Buckland, είχε ζητήσει επισήμως από το Συμβούλιο, να γίνει επανεξέταση στο ενδεχόμενο της αποφυλάκισης. Όμως τη Τρίτη, 13/7 το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι απέρριψε το αίτημα για επανεξέταση και θα συνεχιστεί η διαδικασία της αποφυλάκισης χωρίς κωλύματα.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου, είπε πως: «Το Συμβούλιο έχει τεράστια συμπάθεια ως προς τις οικογένειες της Dawn Ashworth και της Lynda Mann και αναγνωρίζει τον πόνο και την αγωνία που έχουν υποστεί”. “Ωστόσο, η επιτροπή του Συμβουλίου δεσμεύεται από το νόμο να εκτιμήσει το εάν ένας φυλακισμένος θεωρείται ασφαλής για αποφυλάκιση. Δεν έχει καμία εξουσία να τροποποιήσει την αρχική ποινή που έθεσαν τα δικαστήρια. Η νομοθεσία υπαγορεύει ότι η απόφαση της ειδικής ομάδας πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξέταση του κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει ένας φυλακισμένος κατά την αποφυλάκιση του και κατά πόσον αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφρασε την απογοήτευσή του: “Είμαστε απογοητευμένοι με αυτό το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι πιστεύαμε ότι υπήρχαν λόγοι για την επανεξέταση της απόφασης, αλλά σεβόμαστε την απόφαση του ανεξάρτητου δικαστή”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Pitchfork, με την απελευθέρωσή του, υποχρεώνεται να ζει υπό καθεστώς στενής επιτήρησης. Πιο συγκεκριμένα, θα κατοικεί σε συγκεκριμένη διεύθυνση, θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, ενώ θα έχει πρώτα ολοκληρώσει τα τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνει για το ποια οχήματα θα χρησιμοποιεί και με ποιον μιλάει, ενώ του έχουν τεθεί όρια στην επαφή του με παιδιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα