Columbia: Νέο τελεσίγραφο στους διαδηλωτές και νέο μεγάλο όχι

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη του Columbia
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη του Columbia AP Photo/Yuki Iwamura, File

Η πρόεδρος του Columbia ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το κάμπους χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει αν αρνηθούν.

H διοίκηση του Columbia University ζήτησε από τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να αποχωρήσουν άμεσα από το κάμπους του Πανεπιστημίου στο οποίο διαδηλώνουν και κατασκηνώνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, η οποία απέφυγε να εξηγήσει τι ακριβώς θα συμβεί αν οι καταληψίες δεν διαλυθούν οικιοθελώς όπως τους ζητήθηκε, τόνισε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο.

Κατά την άποψή της, που συμβαδίζει με την άποψη των περισσότερων ακαδημαϊκών, οι κανόνες του Πανεπιστημίου έχουν ήδη καταλυθεί.

Η ίδια δεσμεύτηκε ότι το Columbia δεν θα εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία που ενισχύουν το Ισραήλ (και κατ’ επέκταση τον ισραηλινό στρατό) τόνισε όμως ότι το Πανεπιστήνιο μπορεί να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα αλλά και να ενισχύσει γενικά τη διαφάνεια των άμεσων επενδύσεών του.

Αγνωστο είναι τι θα πράξουν οι διαδηλωτές οι οποίοι πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν σταματήσει το Πανεπιστήμιο να επενδύει σε ισραηλινές εταιρίες, αν δεν υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά του ιδρύματος και αν δεν δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Είναι, προσώρας, άγνωστο ποια μέσα θα χρησιμοποιήσει το Πανεπιστήμιο για την απομάκρυνση των καταληψίων, έχει πάντως καλέσει ήδη μία φορά την αστυνομία της Νέας Υόρκης η οποία μάλιστα ήταν ιδιαίτερη βίαιη στην επέμβασή της που οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

To νέο όχι

Περίπου στις 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έγιναν γνωστό ότι οι φοιτητές απέρριψαν το τελεσίγραφο της προέδρου το οποίο μάλιστα συνοδευόταν από δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε άλλη κινητοποίηση στο μέλλον.

Η καθηγήτρια του Columbia Νένη Πανουργιά ενημέρωσε, μέσω facebook, για τα εξής:

Οι φοιτητές δείχνουν έτσι στην πράξη τη θέλησή τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους.Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η διοίκηση του Columbia και ποια μέτρα καταστολής θα επιλεγούν, αν επιλεγούν.

Εκκένωση στη Σορβόννη

Η αστυνομία επενέβη το απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν μια κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού κι οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε ένα προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περίπου 50 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατόπιν απομακρύνθηκαν κατά ομάδες, πλαισιωμένοι από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, λίγες ημέρες αφότου μια κινητοποίηση αμαυρώθηκε από επεισόδια σε ένα άλλο διάσημο πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας το Sciences Po Paris.

«Ήμασταν περίπου 50 άνθρωποι, όταν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έφθασαν τρέχοντας στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου. Η εκκένωση ήταν αρκετά βίαιη, με περίπου 10 ανθρώπους να σέρνονται στο έδαφος, όμως δεν έγιναν συλλήψεις», δήλωσε ο Ραμί, ηλικίας 20 ετών, ένας φοιτητής ιστορίας στη Σορβόννη.

«Μας συνόδευσαν προς την έξοδο και κατόπιν μας κατεύθυναν προς την οδό Σεν Ζακ όλους μαζί», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα